Publicerat 16 februari, 2023

SBAB spår att Riksbanken sänker styrräntan i slutet av året

Svensk BNP väntas falla med 1 procent i år samtidigt som inflationen mot slutet av året väntas ligga nära Riksbankens mål. Störst bidrag till BNP-fallet kommer från näringslivets investeringar där en stor del utgörs av fallande bostadsinvesteringar, noterar SBAB i en färsk kommentar.

Nedgången i svensk ekonomi blir betydligt djupare än genomsnittet för euroländerna, vilket talar för att Riksbanken bör vara försiktig med ytterligare räntehöjningar och inte bara följa ECB:s höjningar, skriver SBAB.

Riksbankschefen Erik Thedéen tonade ned betydelsen av styrräntebanan, något som SBAB anser är olyckligt för bolånetagares förväntansbild och värdering av penningpolitikens inriktning.

Riksbanken spår att styrräntan kommer att ligga still under de kommande tre åren men SBAB tror att räntan kommer att sänkas redan i slutet av året.

- Fallande BNP, ökande arbetslöshet och att månadsinflationen väntas ligga nära målet i slutet av året bör tala för det. Dessutom tar det tid för redan gjorda räntehöjningar att få full effekt, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]