Styrräntan når 2,75 procent till årsskiftet, men tillväxten hålls tillbaka när bostadsinvesteringar uteblir. Det enligt SBAB:s senaste Bomarknadsnytt.
BNP förmodas växa med modesta 2,3 procent nästa år. Ökad hushållskonsumtion är vad som främst driver på. I SBAB:s Bomarknadsnytt menar Robert Boije, chefsekonom på SBAB, att stram penningpolitik och återhållsam finanspolitik bidragit till att dämpa inflationen i Sverige.
– Den avgjort viktigaste förklaringen är att de negativa utbudsstörningarna vi såg under pandemin och Ukrainakriget, i stort sett har klingat av, säger Robert Boije.
Svaga inhemsk BNP-tillväxt bör enligt honom vara den sista spiken i ”inflationskistan” – tre sänkningar till sänkningar av styrräntan innan årsskiftet är att vänta.
Robert Boije menar att ett viktigt draglok saknas i den ekonomiska återhämtningen. Det låga bostadsbyggandet påverkar indirekt många underleverantörer och företag inom fastighetsutveckling mycket negativt. Något som förmörkas ytterligare av SCB:s kraftigt nedreviderade befolkningsprognos.
– För många bostadsbyggare har de senaste två åren varit i det närmaste katastrofala. Sjunkande bolåneräntor, boprisuppgången på andrahandsmarknaden och en nu normal bygginflation inger, å ena sidan, hopp om en normalisering av läget. Mot detta står, å andra sidan, SCB:s nya befolkningsprognos som, om den slår in, minskar behovet rejält av nya bostäder framöver, säger Robert Boije.
Antalet påbörjade nya bostäder förväntas nå knappt 20 000 i år, för att sedan stegvis öka svagt kommande år. I Bomarknadsnytt konstateras att bygginflationen är nere på normala nivåer. Men det nu upppressade prisläget gör det svårt för nyproduktionen att konkurrera med objekten på andrahandsmarknaden.