Castellums VD, Henrik Saxborn. Foto: Castellum
Publicerat 6 februari, 2019

Saxborns vädjan till Ygeman

Skatter och regler hindrar utvecklingen av solceller i fastighetsbranschen. Det menar Castellums vd Henrik Saxborn, som i en debattartikel i Ny teknik uppmanar Anders Ygeman att slopa krångliga regler och snåriga skatter på solel.

I debattartikeln pekar Henrik Saxborn bland annat på att branschen måste göra stora investeringar om de nationella miljömålen ska vara möjliga att nå.

[ Annons ]

Han tar Castellum som exempel och menar att trots att bolaget de senaste åren investerat och byggt cirka 8 500 kvadratmeter solceller finns det stor potential till ytterligare utbyggnad på bolagets 640 fastigheter.

60-procentig ökning av kapaciteten och investeringar på upp emot en halv miljard kronor under de kommande åren är möjliga för Castellum, enligt Henrik Saxborn.

Men för att det ska vara möjligt krävs goda förutsättningar för lönsamhet och enkelhet, menar han, och nämner punkt 24 i januariöverenskommelsen, som säger det att det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk.

Henrik Saxborn listar tre punkter där han uppmanar politerna att göra om och göra rätt, och att slopa snåriga skatter och lätta på reglerna.

Punkterna handlar bland annat om att rätten att använda egen el i anläggningar större än 255 kilowatt, minska regelkrånglet och inför långsiktiga spelregler samt att rätt att flytta egen el utan skatt

 

Läs hela debattartikeln här.

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]