Anticimex vägglushund Kompis. Foto: Anticimex
Publicerat 2 april, 2019

Saneringar av vägglöss minskar

För första gången sedan 2014 har antalet saneringar av vägglöss minskat. Men det finns stora lokala skillnader – i 9 av landets 21 län har antalet saneringar tvärtom ökat.

Trenden är bruten. Anticimex genomförde 16 359 saneringar under 2018, vilket var en minskning med sex procent jämfört med 2017. Men det är inte självklart att det är samma sak som att mängden vägglöss faktiskt minskat. Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, tror att det främst beror på bättre och effektivare saneringsmetoder.

[ Annons ]

– En annan anledning är att man är mer medveten om problematiken idag och man anlitar oss i större utsträckning i förebyggande syfte, innan problemen tagit fäste. Vi vet dock inte om den nedåtgående trenden håller i sig, det får vi se när vi stänger 2019, säger Håkan Kjellberg.

Vägglöss är numera ett vanligt förekommande problem i Sverige. Från att för tio år sedan inte sanera vägglöss alls har Anticimex saneringar ökat med mellan 5 och 20 procent varje år under den senaste femårsperioden.

Det finns stora lokala skillnader. I 9 av landets 21 län har antalet saneringar tvärtom ökat. Dessutom sprids vägglössen till nya platser. Den senaste tiden har även tåg, båtar och flygplan sanerats.

Här är ett par tips från Anticimex inför påskresan:

  • Packa i rätt sorts väska. Välj en med hårt skal som plast eller metall, och undvik resväskor tillverkade av tyg.
  • Ta reda på hur vägglusen ser ut, så du kan skilja den från andra småkryp som många misstar för vägglus.
  • Ta en titt under hotellsängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
  • Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.
  • Vid hemkomst. Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
  • Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]