[ Annons ]

Tidig morgon i ett redan sommarhett Visby med Thomas Sandell.
Publicerat 29 juni, 2023

Sandell tror på landsbygdsstaden

På ett seminarium kring Cityindex Insikt sa Thomas Sandell, chefsarkitekt på AFRY, att han hoppas och tror på landsbygdsstaden. Fastighetstidningen bad honom ge sina bästa exempel.

Nyligen släpptes rapporten Cityindex Insikt, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research, som kartlagt vad som utmärker de mest framgångsrika stadskärnorna. Slutsatsen är i korthet att framgång bottnar i att lyckas dra nytta av sina unika förutsättningar. Dessa stadskärnor vet också vad som attraherar människorna som vistas där och kan omsätta det till att skapa flöden och större tillväxt. Rapportens syfte är att ge nya perspektiv och inspirera till konkreta åtgärder (läs mer om slutsatserna här).

Så gjordes också under det första seminarium, på Fastighetsägarnas temadag om hur trygga och attraktiva platser kan skapas, som inledde Almedalsveckas dag tre. I rapporten har Sveriges städer analyserats utifrån kategorierna studentstäder, besöksnäringsstäder, pendlingsstäder och landsbygdsstäder I samtal med Erik Jonsson, analytiker HUI Research och Sofie Stark, fastighetschef på Diös Fastigheter sa Thomas Sandell, chefsarkitekt på AFRY, att han särskilt hoppas på landsbygdsstaden. Fastighetstidningen undrade varför:

[ Annons ]

– Jag tror att de städerna har stora förutsättningar att verkligen lyckas. De har en identitet, en historisk stadskärna, ofta en intressant bebyggelse som är en blandning mellan gammalt och nytt, ofta är det också ganska täta städer. Det är goda kvaliteter att bygga vidare på. Men ofta har folk inte kunnat bo kvar så arbetstillfällen saknats, men det kan ändras när det blivit lättare att arbeta på distans, säger Thomas Sandell.

Ge några goda exempel.

– Tranås är en trevlig stad vid Sommern. Det känns nästan som att man är i en skärgårdsstad fast man är mitt i landet. De har storgatan i form av en esplanad med handel som känns levande.

Thomas Sandell menar att en viktig framgångsfaktor är att man här har försökt att undvika externhandel för att bevara en levande centrumhandel.

– Sen gillar man ju alltid en sån stad som Trosa. En gammal  och låg trästad med en å som flyter fram till en hamn som ger access ut till havet. De har lyckats skapa en tydlighet utifrån dessa förutsättningar och bjuder på aktiviteter i form av exempelvis konserter på sommaren.

På samma tema lyfter Thomas Sandell även Nyköping som en stad med tydlig identitet.

Och där vi nu befinner oss. Vad bör man passa på att lära av besöksstaden Visby?

– Här bygger man såklart också väldigt mycket på historia. Men det som också är lite kul är att det faktiskt är ganska blandade tidsåldrar på husen när man promenerar genom staden. Moderna tillägg i en historisk miljö hör att byggnaderna spelar mot varandra på ett spännande sätt och det gör att historien blir ännu tydligare.

Men just nu finns det en tydlig rörelse där man vill bygga i gammal stil. Finns det en risk att städerna förvandlas till pastischer istället?

– Det gör det alltid. Det är inte första gången man tittar bakåt. Det gör man nästan alltid i orostider. Jag tycker att man har rätt att som Arkitekturupproret säga att man inte gillar det som byggs nu. Men jag tror samtidigt att vi just nu är inne i en period där vi håller på att byta stil. Ur detta kommer det att komma något helt annat som är lite mer organiskt, en tolkning av det gamla men samtidigt på ett helt nytt sätt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]