Publicerat 7 juni, 2018

Samlad kunskap om legionella

Nu lanseras sajten Stoppa Legionella med samlad information om hur bakterien hindras med bättre VVS-installationer. Bakom satsningen står branschföreningen Säker Vatten.

Förra året insjuknade 196 på grund av bakterien legionella.

[ Annons ]

– Legionella är fruktansvärt för de det drabbar. För våra medlemsföretag är det även ett arbetsmiljöproblem. De har medarbetare som har blivit sjuka efter att de till exempel har tömt varmvattenberedare, säger Magnus Everitt vid Installationsföretagen.

Att bli av med bakterierna när de väl etablerat sig i ett system kan vara svårt. Därför är det viktigt att arbeta förebyggande. Därför lanserar nu Säker Vatten, branschföreningen som utarbetar branschregler och auktoriserar VVS-företag, sajten stoppalegionella.se. Här går det att hitta fakta om sjukdomen och hur den sprids, information om riskkonstruktioner och hur en VVS-anläggning bör utformas och skötas för att minska risken för bakterietillväxt.

Legionella orsakar legionärssjuka, en svår form av lunginflammation, och pontiacfeber vilket är en mildare febersjukdom. Själva legionellabakterierna finns i naturen, men i så små mängder att de inte orsakar sjukdomar. Problemen kan dock uppstå när vattnet värms upp i fastigheter. De vanligaste smittkällorna är duschar.

Arbetet med sajten har gjorts tillsammans med Installatörsföretagen och med finansiering från SBUF. I referensgruppen finns Boverket, Folkhälsomyndigheten, Locum och Installatörsföretagen.

– Både EU och WHO pekar på legionella som ett av de större hälsoproblemen med tappvatten, säger Bertil Jönsson på Boverket.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]