[ Annons ]

Rudolf Antoni, tf vd Fastighetsägarna GFR och Lotta Säfström från Göteborgs stadsmission firar sin nya överenskommelse om gemensamma krafttag mot hemlöshet. Foto: Fastighetsägarna
Publicerat 4 juli, 2016

Samarbete mot hemlöshet

Mot en papperskorg i Almedalen undertecknade Rudolf Antoni från Fastighetsägarna och Lotta Säfström från Göteborgs Stadsmission en avsiktsförklaring som ska öka samarbetet mot hemlöshet.

Göteborgs Stadsmission och Fastighetsägarna GFR undertecknade på måndagen en gemensam avsiktsförklaring för att minska den akuta hemlösheten i Göteborg. Genom samarbetet ska privata fastighetsägare kunna erbjuda lägenheter till hemlösa genom Göteborgs Stadsmission, som också ansvarar för stödinsatser utifrån modellen ”Bostad först”.

[ Annons ]

Avsiktsförklaringen, som undertecknades i Visby under Almedalsveckan, innebär att parterna tillsammans ska ta fram en avtalsmall som enskilda fastighetsägare kan teckna med Göteborgs Stadsmission. Avtalet innebär att fastighetsägaren åtar sig att erbjuda löpande eller enstaka lediga lägenheter enligt modellen ”Bostad först”. Modellen går ut på att direkt ge en hemlös person möjlighet till eget boende och att erbjuda stödinsatser utifrån behov.

Enligt den avtalsmall som parterna ska ta fram, hyr Göteborgs Stadsmission lägenheten i första hand. Lägenheten hyrs sedan ut i andra hand till den person som är i behov av bostad och stöd. Om allt fungerar bra efter 18-20 månader är avsikten att lägenheten ska övergå till ett förstahandskontrakt.

– Vi är glada över att de privata fastighetsägarna på det här tydliga sättet vill medverka till att minska hemlösheten i Göteborg och att de ser Göteborgs Stadsmission som trygg och trovärdig partner. Tillsammans med fastighetsägare och kommun kan vi ytterligare stärka den gemensamma kampen mot hemlöshet i Göteborg med en egen bostad som vapen, säger Lotta Säfström direktor/vd Göteborgs Stadsmission

Även en enda lägenhet, som innebär att någon inte längre behöver sova på gatan, gör stor skillnad.

Under de senaste åren har hemlösheten i Göteborg ökat och idag saknar närmare 4 000 vuxna och 1 700 barn ett hem. Av dem är omkring 1 000 vuxna och 500 barn att betrakta som akut hemlösa och hänvisade till bland annat akutboenden, härbärgen eller sover utomhus. Samtidigt som hemlösheten ökar är det inget oöverstigligt mål att ingen ska behöva bo på gatan. Antalet hemlösa motsvarar endast någon enstaka procent av det totala hyresbeståndet i staden. Samarbetet mellan Göteborgs Stadsmission och Fastighetsägarna är ett första steg på vägen mot att avskaffa hemlösheten i staden.

– Vi vill göra det möjligt för fler fastighetsägare att ta ett socialt ansvar. Även en enda lägenhet, som innebär att någon inte längre behöver sova på gatan, gör stor skillnad. Vi kommer att jobba hårt för att tillsammans med Stadsmissionen och våra medlemmar ta upp kampen mot hemlösheten, säger Rudolf Antoni, tillförordnad vd på Fastighetsägarna GFR.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]