Alltid är det någon annan… Brist på idéer är det sällan. Inte heller saknas det vare sig åsikter eller experter. Men när det gäller att åstadkomma förändring och att kraftsamla för ett större projekt då är det alltid, just det, någon annan som man kallar på. I min hemstad Örnsköldsvik, liksom säkerligen i de […]
Alltid är det någon annan…
Brist på idéer är det sällan. Inte heller saknas det vare sig åsikter eller experter. Men när det gäller att åstadkomma förändring och att kraftsamla för ett större projekt då är det alltid, just det, någon annan som man kallar på.
I min hemstad Örnsköldsvik, liksom säkerligen i de flesta svenska städer, dyker frågan om julbelysning upp på dagordningen. Lika förvånande varje år. Så även förra året, men nu med bud om att det skulle kunna bli en mörk juletid. Det gick inte ens att få tag på nya lampor att byta ut de trasiga mot längre.
Naturligtvis ropades det efter någon annan. Borde inte kommunen stå för en sådan investering? Eller köpmännen – det är väl ändå de som har den största nyttan av det hela?
Visst har det varit frestande att tala om vilka det var som försökte pruta på sin andel, vilka som ville få garanti på att verkligen alla andra var med innan man själv sa ja, eller vilka som helt enkelt bara sa nej.
Men vi lyckades trots allt än en gång kraftsamla. Detta tack vare att vi sedan snart 20 år har ett aktivt och drivande bolag där kommunen, fastighetsägare och handlare samverkar för att förbättra och utveckla handeln i centrum.
Vi kan inte nå framgång med stadsutveckling och regiontillväxt om vi inte hjälps åt.
Även en till synes enkel fråga som julbelysning visade sig vara tämligen komplex. När det rent praktiska är löst – hitta leverantörer, bestämma vem som monterar upp och ner hela härligheten och lösa var den ska förvaras – återstår de riktigt kniviga frågorna – vilka gatstumpar ska få ingå i de upplystas skara, vem ska egentligen få vara med och tycka, och vem anses tycka rätt?
Men efter ett intensivt arbete lyckades vi få hela 88 fastighetsägare att ställa upp och stå för en miljon av investeringen. Kommunen hade garanterat 25 procent av investeringen om näringen stod för resten. Vi kunde även utöka omfattningen på det vi nu kallar Vinterljus med flera gator i centrum och med olika installationer. Fantastiskt och roligt blev det att kunna inviga vårt Vinterljus när det var som mörkast!
Men det viktigaste var att vi bet oss i tungan och bestämde att det går att göra saker om man hjälps åt.
Vår julbelysning må vara ett lysande exempel – i dubbel bemärkelse. Men vi fastighetsägare behöver bli bättre på att samarbeta över gränserna inom fler och betydligt större områden. Vi kan inte nå framgång med stadsutveckling och regiontillväxt om vi inte hjälps åt. Tänk om man skulle kunna minska lite på prestigen och vara mer pragmatisk, då skulle man säkert i många av landets kommuner kunna ta fram både klokare parkerings-normer och rationellare hantering av tillstånd för takskottning.
Om man är beredd att bidra, vara generös med kunskap och engagemang samt vågar lyssna och ta till sig andras kunskap och erfarenheter så blir det resultat. Och dessutom, ofta betydligt roligare.
Ragnhild Backman,
ledamot i Fastighetsägarna Sveriges styrelse och vd i Backmans Fastighets- och Företagsutveckling.
Ragnhild listar:
Utveckla handeln
Vi måste bli bättre på att samverka med Svensk Handel och Visita i frågor som rör handelsutveckling. Vi är väl inte rädda för varandra?
Nödvändig reform?
Dags att branschen kliver fram och hjälper till att reformera hyressättningssystemet på ett ansvarsfullt sätt. Vi måste inse att omvärlden förändrats och fortsätter förändras.
Hurra för Umeå!
Vilken positiv upplevelse med en första Business Arena i Umeå! 2014 års kulturhuvudstad passade bra att arrangera detta i.