Publicerat 27 augusti, 2021

Säljarna har fortsatt fördel i Sverige, men bostadsmarknaden svalnar av – index för nyproduktion nära neutralt

Den svenska bostadsmarknaden har svalnat av, men det är fortsatt säljarens marknad. Det visar den senaste mäklarpanelen som Fastighetsbyrån låtit genomföra bland sin mäklarkår.

Säljarnas fördel har minskat rejält från i juni och ligger nu på den lägsta nivån för i år. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6,87 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det är en rejäl nedgång från i juni då snittet snittet var 7,54. För ett år sedan var nivån 6,41.

- Vi har fortfarande en hög efterfrågan och tydlig fördel för säljarna på marknaden. Men bostadsmarknaden verkar följa vädret och har blivit ett snäpp svalare jämfört med högtrycket innan sommaren. Många av våra mäklare upplever en större avvaktan från spekulanterna och många ställer frågor om vart marknaden och priserna är på väg, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. Han uppger också att det är naturligt med avmattning efter en väldigt stark marknad.

Fastighetsbyrån skönjer också en lite minskad efterfrågan på nyproduktion på riksplanet. Index hamnar på 5,28, ned från 5,62 i juni.

"På riksnivå kan vi se en viss minskad efterfrågan på nyproduktionsmarknaden men en fortsatt fördel för säljarna. Efterfrågan kan skilja sig relativt mycket från projekt till projekt så det blir viktigare och viktigare att bostadsutvecklarna verkligen analyserar behov och köpkraft på den lokala marknaden", säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]