Två av de åtalade männen var kända fastighetsägare i Helsingborg. Foto: Shutterstock.
Publicerat 6 december, 2021

Sålde fastigheter utan medlemmarnas vetskap – åtalas

De satt i styrelsen för tre brf:er i Helsingborg och sålde fastigheterna till en tredje part, utan att informera övriga medlemmar. Nu åtalas de tre männen för grova ekobrott vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

De två fastighetsägarna ägde ett stort antal fastigheter i Helsingborg. Tillsammans med en tredje person satt de även i styrelsen för ett tiotal bostadsrättsföreningar, där de, personligen och genom bolag, ägde en stor del av lägenheterna. När banken plötsligt sade upp lånen på tre av fastigheterna uppdagades härvan. De tre åtalade männen hade sålt fastigheterna till ett totalt värde om 24,4 miljoner kronor. Beslutet att sälja fattades enligt åtalet på en extrainsatt föreningsstämma i september 2019, utan att kalla övriga medlemmar i föreningen, som nu har kvar lånen till bostadsrätter som inte existerar.

– Jag påstår att de tre tilltalade har gemensamt och i samförstånd missbrukat den förtroendeställning som de har haft i egenskap av styrelseledamöter i bostadsrättsföreningarna och kraftigt åsidosatt sina skyldigheter att tillvarata sina medlemmars intressen, säger Ola Lavie, förundersökningsledare och vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett uttalande.

[ Annons ]

Protokollet från föreningsstämman låg till grund för överlåtelsen av fastigheterna, men föreningarna har inte sett skymten några pengar. I stället har pengarna gått till att kvitta skulder som de åtalade och deras företag haft till köparen sedan tidigare.

– Jag kommer även yrka på att tingsrätten ska utdöma näringsförbud i fem år för alla tre tilltalade, säger Ola Lavie.

Johan Flodin, bostadsrättsexpert på Fastighetsägarna, ställer sig frågande till varför inte bankerna har reagerat tidigare i processen. 

– Det måste vara väldigt ovanligt att bostadsrättsföreningar upplöses och säljs som hyresfastigheter i centrala Helsingborg och borde därför ha fungerat som varningssignal, säger han.

Johan Flodin hoppas nu att det finns en chans för bostadsrättsinnehavarna i de drabbade föreningarna att få upprättelse. 

– Flera grova felaktigheter verkar ha begåtts i försäljningsprocessen av föreningarna. Samtidigt sätter det här återigen fingret på det svaga skyddet mot ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar, och vikten av egen granskning och engagemang för att skydda sig, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]