Foto: Petter Cohen.
Publicerat 13 januari, 2017

Säker på vägen

Mångfald och jämställdhet. Det är några av de frågor som Bengt Johansson prioriterar högt i sin roll som vd på Forsen. – Det är ju ganska självklart, säger han. Vi måste ju spegla samhället som vi verkar i.

När Bengt Johansson själv ska försöka analysera sin roll inom bygg- och fastig­hetsbranschen söker han inte särskilt länge efter orden, utan fastnar snabbt för symboliken med den fula ankungen.

[ Annons ]

– Män har länge dominerat vd-posterna i den här branschen. Nu kommer sakta allt fler kvinnor in i bolagen. Men hur många färgade vd:ar finns det?

”Nästan inga” slår han fast i nästa andetag.

Hans egna väg till vd-stolen på Forsen, projektledningsföretaget med cirka 180 anställda i sju städer runt om i Sverige, var ganska slingrig och inte alls självklar.

Bengt Johansson
Ålder: 49 år.
Bor: Nacka, Stockholm.
Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet, är diplomerad coach.
Familj: Hustru och två barn, 10 och 2,5 år gamla.
Aktuell: Vd Forsen.

– Jag kommer inte från branschen, jag är inte civilingenjör, jag har en annan bakgrund än många andra och jag har tummen mitt i handen. Men det här jobbet handlar i grund och botten om människor, människor och människor. Och det är just det som jag brinner för, säger han och lägger en varm och lång betoning på ”det”.

petter_28112016_0309-web
Efter sammanslagningen med Bygg-Fast var det mycket som skulle komma på plats för det nya företaget. Bengt Johansson gillar den nya loggan där ingenting har lämnats åt slumpen. Foto: Petter Cohen.

Det var i december 2014 som dåvarande Forsen Projekt, och Bygg-Fast slog ihop sina verksamheter och tillsammans blev Forsen, specialiserat på projekt- och byggledning. Kunderna är både kommersiella och offentliga fastighetsägare, större hyresgäster och hotell. Mycket arbete har lagts på att skapa bra förutsättningar för medarbetarna efter fusionen, med tydliga värderingar och korta beslutsvägar. Redan året därpå seglade företaget rakt in på en åttonde plats på listan över bästa arbetsplatsen, mellanstora bolag, sammanställd av Great Place to Work Institute.

Mitt i allt står Bengt Johansson stadigt på båda fötterna och lägger in en snus.

– En olat som jag började med när jag kom till Forsen, erkänner han, något generat.

Att han själv hamnade på Forsen Projekt för mer än tio år sedan var alltså en slump. En rekryteringsfirma var anlitad för att välja ut tre kandidater som skulle presenteras för ägarna. Två kandidater var klara, men rekryteringsfirman hade inte hittat någon lämplig tredje person. Dagen före den stora intervjun blev Bengt Johansson, som då jobbade på Heidelberg Sverige, tillfrågad om han kunde tänka sig att fylla ut den tomma stolen. Inte för att han var aktuell eller ens hade sökt jobbet, utan mer för att hjälpa rekryterings­firman ur den lite pinsamma situationen. Det slutade med en anställningsintervju som pågick i över fyra timmar.

– Jag var ju inte intresserad av tjänsten, men av människor. Jag satt mest och lyssnade på de tre grundarna av företaget och vad de hade att berätta. De behövde nog prata med varandra, sammanfattar han det första mötet med ett stort flin.

Luften är kall och klar, snön har just lagt Stockholm i en så gnistande vinterskrud att det svider. Solen står lågt och kastar långa skuggor. Vi ger oss ut för att titta på det projekt som just nu pågår vid Södersjukhuset. Samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset flyttar in i nya lokaler i Solna står byggkranarna tätt över Årstaberget på Södermalm. Även här behöver sjukhuset moderniseras och byggas ut, i takt med att staden växer. Forsen har lett projekteringen och är på plats under hela ombyggnadstiden, i nära samarbete med Locum.

petter_28112016_0211-web
Ingela Stjärnström, projekteringsledare och projektledare Per-Fredrik Carlsson uppdaterar Bengt Johansson om bygget vid Södersjukhuset.  – Det här är ett stort och viktigt projekt. Sjukhuset ska för hoppningsvis stå i över hundra år till, och vi vill vara med att skapa effektiva och hållbara projekt, säger Bengt Johansson. Foto: Petter Cohen.

 

– Att komma ut och se vilka kompetenser vi besitter och hur komplexa projekt vi medverkar i, gör mig stolt. För mig är det viktigt att möta personalen i sin vardag och inte bara sitta bakom ett skrivbord, säger Bengt Johansson.

På Forsen talas det idag över 20 olika språk. Den mångfalden är ingen tillfällighet.

– Vi kommer snart få se en helt ny marknad, med fler utländska investerare. Vi har en situation där det saknas arbetskraft inom en massa områden. Byggbranschen en av de branscher med högst andel sjukskrivningar. De som har jobb, arbetar inte åtta timmar utan mer för att hinna, säger Bengt Johansson och fortsätter:

– Samtidigt flyr människor till Sverige undan krig och förtryck. Så vi vet ju att resurser finns, vi måste bara bli bättre på att börja anställa den typen av personal. Att våra medarbetare talar flera språk är en konkurrensfördel för vår del, något som kunderna uppskattar. Arbetet går lättare, beslut fattas snabbare och alla tjänar på det. Det är en stor marknad där ute och vi ska ta andelar. För att göra det måste vi spegla samhället.

petter_28112016_0159-web
Mikael Karlsson, underkonsult, visar hur trafiken leds om under byggtiden när det nya Södersjukhuset tar form. Foto: Petter Cohen.

Men naturligtvis är det inte bara affärskritiska strategier som har format tänkandet kring rekryteringen inom företaget.

– Jag brukar säga att varje dag när jag åker till jobbet ”åker jag utomlands”. Bolaget mår bra av att få olika perspektiv och erfarenheter. Jag försöker lära mig lite kurdiska på lunchen av en kille, och kan några ord polska och ryska. Vi har en medarbetare från Albanien, på så sätt får jag veta lite hur det är att leva där. Och för ett tag sedan hade en kille med sig godis, från Kurdistan, som han bjöd på…

FORSEN
Grundat: Forsen Projekt slogs samman med Bygg-Fast i december 2014. Forsen Projekt grundades 1997.
Bygg-Fast är idag ett fastighetsutvecklingsbolag, Forsen är projektledningsföretag.
Orter: Huvudkontor i Stockholm, men verkar även i Uppsala, Norrköping, Linköping, Göteborg, Halmstad, Helsingborg och Malmö.
Antal anställda: cirka 180.
Omsättning: Cirka 250 miljoner kronor.

Bengt Johansson berättar yvigt. Det finns så många exempel. Det finns så många anledningar till att öppna dörren för mångfald och jämställdhet – och det finns så mycket frustration över att det går sakta.

– Det finns diskriminering, det ser man i samhället och det ser man ju också i vår bransch. Jag har själv varit med om att våra unga, fantastiskt duktiga kvinnliga projekt­ledare inte alltid tas på allvar eller ombeds att ”hämta kaffet, lilla gumman”. Då säger jag förstås ifrån.

Det finns två vägar att gå när man ser saker som inte fungerar, menar Bengt Johansson. Man kan prata eller handla. Själv väljer han båda vägarna och är ofta anlitad som föreläsare på gymnasieskolor eller som deltagare i paneldebatter om jämställdhet och mångfald. Samtidigt är han noga med att också ”handla”. Medan bransch­genomsnittet är 23 procent för kvinnor på ledande positioner ligger samma siffra på 48 procent hos Forsen.

Att redan anställda medarbetare rekommenderar personer i sitt eget nätverk till arbetsplatsen är den vanligaste vägen in på företaget. Hela 85 procent av rekryteringarna sker internt på det sättet.

– Jag undviker rekryteringsfirmor, säger Bengt Johansson bestämt. Jag vill att de som anställer själva ska känna företagskulturen både med hjärta och huvud.

Därför har han varit tydlig i sitt budskap till HR-avdelningen.

Jag kan själv nästan bli rädd över min intuition. Men mer skrämmande är det förstås att så få ledare och chefer ser sina egna medarbetares styrkor.

– Titta på vad personen kan förverkliga och vilka styrkor som finns. Stirra er inte blinda på cv:n. Jag har fått väldigt mycket kritik för vissa personer som jag har anställt. Jag brukar svara: ”ser du inte, det här är en fantastisk människa som kommer att göra en fantastisk karriär”. Oftast har jag rätt. Jag kan själv nästan bli rädd över min intuition. Men mer skrämmande är det förstås att så få ledare och chefer ser sina egna medarbetares styrkor.

Under uppväxten i Nacka stack syskonen Johansson med sin mörka hudfärg ut bland de andra barnen i området.

– Mamma kommer från Trinidad och Tobago. Hon träffade pappa i London, där hon skulle studera och han var på resa, berättar Bengt Johansson.

– Jag såg alltid annorlunda ut, men alla vill ju ha tillhörig­het. Mitt sätt att få det var att intressera mig för andra människor, genom att lyssna och prata. Det har jag burit med mig sedan dess. För mig är varje människa en berättelse om erfarenheter, vad de har varit med om, vad de tycker och tänker. Jag tycker om att lyssna på den berättelsen.

 

petter_28112016_0327-web
Foto: Petter Cohen.

Nya mål varje år

2016 är det gitarrens år. Bengt Johansson har haft som mål att under det gångna året lära sig spela tio låtar och ta sånglektioner. En spröd version av Stairway to heaven tar genast form när gitarren kommer på plats.

– Jag sätter upp olika mål. Det behöver inte vara stora saker, men det är viktigt att utmana sig själv. Gör det du är mest rädd för. Det är då du kommer att upptäcka livet, råder Bengt Johansson.

I mobilen ligger den aktuella listan för kommande år. 2017 ska han ta helikoptercertifikat (vanligt flygcert har han redan haft) och jägarexamen. 2018 ska han ta pianolektioner. Tidigare har målen varit att lära sig att rida (just eftersom han var så rädd för hästar) och att lära sig sjunga opera.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]