[ Annons ]

En korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda. Så ser Sveriges mest eftertraktade hus efter att Hemnet analyserat 200 miljoner klick på sajten. Nu vill företaget bygga huset på riktigt.
Publicerat 7 maj, 2015

Såhär ser svenskarnas drömhus ut

En korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda. Så ser Sveriges mest eftertraktade hus efter att Hemnet analyserat 200 miljoner klick på sajten. Nu vill företaget bygga huset på riktigt.

Genom att analysera 200 miljoner klick och 86 000 bostadsobjekt har Hemnet, tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård, skapat hemmet som flest svenskar vill ha. Resultatet är ett 120 kvadratmeter stort hus, på 1,5 våningar med 4 rum och ett socialt kök. Utifrån ser huset ut som en korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda – två hett efterfrågade hustyper på sajten.

[ Annons ]

Resan från klick till arkitektur började med en analys av besök på sajten från januari till oktober 2014. I ett första steg har ett genomsnittsvärde för pris, kvadratmeter, antal rum och våningsplan tagits fram baserat på objekten som klickats under perioden. I nästa steg har Tham & Videgård tolkat all data och lagt till perspektiv kring arkitekturhistoria, byggnadstradition och samtida boendekvalitéer. Resultatet blev ett trähus som är 120 kvadratmeter stort och 1,5 våningar högt till ett pris på 2,8 miljoner kronor.

Resultatet visar vidare att svenskarnas favoritfärg på väggarna är vit, att trägolv är populäraste golvtypen och att sten är materialet som gäller för bänkskivan i köket. I vardagsrummet står helst en grå soffa, gärna intill en eldstad.

Övervåningens indragna terrass är flexibel på så sätt att det finns möjlighet att bygga om den till ett extra rum, till exempel om familjen växer.

– Vi ville förena statistiken från Hemnet med två ikoniska svenska hustyper med tydliga värden; funkislådans rationalitet och den faluröda stugans materialkänsla och hantverk. Resultatet är ett samtida boende med en form som följer folket. Det är en ny typ av hem, tillgängligt för de flesta som planerar att köpa ett hus, säger Bolle Tham på Tham & Videgård.

Tanken med Sveriges mest eftersökta hus stannar inte på ritbordet, utan ambitionen är att huset ska byggas i verkligheten. Just nu pågår diskussioner med byggföretag som visat intresse för hur huset ska kunna förverkligas.

– Det känns otroligt spännande att den som vill flytta in i huset kan komma att ha möjlighet att göra det. Man skulle kunna kalla HemnetHemmet för det nya folkhemmet med tanke på att det är byggt tillsammans med en stor del av Sveriges befolkning, säger Staffan Tell.

Så här vill svenskarna bo enligt Hemnets analys av 200 miljoner klick på sajten:

 • Yta: 120 kvm
 • Antal rum och kök: 3,8
 • Antal badrum: 1,6
 • Antal balkonger & terrasser: 0,95
 • Antal eldstäder: 0,54
 • Pris: 2 774 021 kr
 • Väggfärg: Vit
 • Färg på soffa: Grå
 • Planlösning kök: Öppen
 • Skåpluckor i kök: Vita
 • Bänkskiva i kök: Sten
 • Ytskikt badrum: Kakel, både golv och väggar

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]