[ Annons ]

Publicerat 4 december, 2015

Sagt i debatten: vecka 49

Utredningen av Riksintresset tycks ha gått åt ett annat håll än vad som var avsikten med direktivet. Samhället ska förberedas för de förarlösa bilarna, och på den bostadspolitiska fronten är det värsta som kan hända att ingenting alls händer. Här följer ett urval av de debatter som förts under den gångna veckan.

”Samhället måste göra sig redo för självkörande bilar”

[ Annons ]

Nya tekniska lösningar finns redan och fler är på väg. Nu varnar rådgivaren Anders Ydstedt, denna gång som representant för Kungliga Automobil Klubben, för förödande konsekvenser om lösningarna inte införs på ett genomtänkt sätt.
Läs debattartikeln i Dagens Samhälle. 

Hyresmoms kan ge 50 000 nya bostäder
Med moms på hyran öppnas det upp för att 50 000 fler lägenheter kan byggas under en 10-årsperiod.
– Nu är tiden att driva igenom en ändring av momsdirektivet i EU, menar Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige.
Läs artikeln på Fastighetstidningen.se

En ny spelplan för bostadsmarknaden
”Det värsta som kan hända nu är att inget görs”. Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH, skriver i en debattartikel att alla metoder har sina för- och nackdelar, men att ett större antal bostäder byggda på marknadens villkor gynnar hela bostadssektorn.
Läs debatten på Fastighetsnytt.se

”Stel marknad måste ändras”
”Skuldsättningen är inte det värsta problemet på den svenska bostadsmarknaden. Höga trösklar, inlåsningseffekter och en skev prisbild är lika viktiga att ta itu med”. Det skriver ekonomikrönikören Johanna Jeansson i Dagens Industri.
Läs artikeln i Dagens Industri

Riksintresseutredningen – på väg åt fel håll?
Ett av uppdragen till utredningen som ser över Riksintresset var att få ner det stora antalet Riksintressen. När utredningen nu lämnar över sitt betänkande föreslås istället fler intressen. ”Utredningen har valt att inte ifrågasätta gamla sanningar att skogen och jordbruket är viktigast för Sverige. Så var det förr, så är det inte nu”, bloggar Rikard Silverfur, näringspolitisk expert som deltar i Riksintresseutredningen för Fastighetsägarnas del.
Läs Rikard Silverfurs blogg

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]