Publicerat 21 december, 2017

SABO vill ta del av stöd för laddstolpar

Om regeringens stöd till laddstolpar ska ge något ordentligt avtryck i klimatarbetet behöver det gälla även hyresrätter. Det anser bransch- och intresseorganisationen SABO.

I veckan presenterade regeringen ett särskilt ladda-hemma-stöd som ska göra det enklare och billigare för hushåll att installera laddpunkter för elfordon vid hemmet. Stödet motsvarar uppemot 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna, såsom laddbox och framdragning av el, och det begränsas till högst 10 000 kronor per fastighet.

[ Annons ]

Men att stödet enbart ges till privatpersoner som äger eller har nyttjanderätt till fastigheten har fått SABO att reagera.

– Det är anmärkningsvärt att hyresrätten utesluts, på så sätt späds orättvisorna mellan boendeformerna på ytterligare, säger Anders Nordstrand, vd för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag i ett pressmeddelande.

SABO föreslår att stödet även ska kunna sökas av bostadsföretag med ett tak på 50 procent av investeringskostnaden eller max 10 000 kronor per laddpunkt. Ett betydligt bättre upplägg än dagens krångliga system där företagen kan ansöka om stöd inom ramen för Klimatklivet, menar man på SABO.

– Stödet skulle ge betydligt större verkan om även hyresrätten får ta del av det, vi är en stor och viktig del av bostadsmarknaden och villiga att bidra till en hållbar utveckling både ekologiskt, socialt och ekonomiskt, säger Anders Nordstrand.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]