[ Annons ]

Publicerat 26 januari, 2016

Sabo om förslaget från V: ”Det finns större hinder”

Vänsterpartiet föreslår att fastighetsägare som bygger hyresrätter ska erbjudas statliga lån för att täcka 25 procent av investeringskostnaden. Bra, anser Sabo, men bristen på byggklar mark är ett ännu större hinder.

Fastighetstidningen rapporterade igår om Vänsterpartiets förslag inför de blocköverskridande samtalen om bostadskrisen som regeringen har bjudit in till.

[ Annons ]

Partiet föreslår att både privata och allmännyttiga fastighetsägare som bygger hyresrätter ska erbjudas finansieringshjälp av staten för att täcka 25 procent av investeringskostnaden. Det ska ske genom att staten utnyttjar möjligheten att kunna låna till en rekordlåg ränta.

Chris Österlund, chef för enheten Ekonomi och Finans på Sabo, håller med om att finansieringen av nybyggnationer är viktig för att öka byggandet, men anser att det kommer behövas mer.

– Det kommer att krävas många olika åtgärder för att kunna bygga fler hyresrätter och minska bostadsbristen. Finansieringen är en av flera viktiga förutsättningar för att klara investeringar i nyproduktionen och då kan lån på förmånliga villkor definitivt vara ett bra medel för att öka byggandet, säger Chris Österlund.

Men ett större hinder för nybyggnationen är att det saknas byggklar mark.

– De höga byggkostnaderna och bristen på byggklar mark är ett ännu större hinder för nyproduktion av bostäder bland våra medlemmar. Bristen på konkurrens och kapacitet i byggbranschen leder till stora svårigheter att få ihop ekonomin för bolagen och därmed stor risk för att bolagen inte bygger tillräckligt eller inte alls. Bristen på byggklar mark innebär att bolagen inte kan bygga trots att både finansiering och en rimlig byggkalkyl finns på plats.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]