[ Annons ]

Liberalernas bostadspolitiska talesperson Robert Hannah skriver att Sabos vd Kurt Eliasson lever i total förnekelse om han tror att pressade byggpriser kommer att lösa bostadsbristen. Foto: Liberalerna
Publicerat 14 april, 2016

Robert Hannah: ”Sabo lever i förnekelse”

Debatten fortsätter efter Spotifys kritik mot den svenska bostadsmarknaden. Liberalernas Robert Hannah uppmanar nu Sabos vd att bidra med bättre förslag än att sätta allt sitt hopp till pressade byggpriser.

Häromdagen slog Spotifys lednings hot om att lämna Sverige ner som en bomb. Därmed riskerar vi att gå miste om tusentals jobb på grund av bostadskrisen. Spotify pekade först och främst på tillgången till hyresrätter som det absolut största hindret att stanna kvar i Sverige. Insiktsfullt skriver Spotify att ”. . . faktorer som hyresregleringen, skattestrukturen och regelverken leder till att det byggs för få hyresrätter och att marknaden i princip inte fungerar.”

[ Annons ]

Samtidigt valde en av Sveriges viktigaste aktörer inom bostadspolitiken SABO och dess vd Kurt Eliasson att bemöta Spotify med ett surrealistiskt Bagdad-Bob liknande svar (Bagdad-Bob var Iraks informationsminister när USA invaderade Irak 2003). Eliasson målar upp SABO som en vän till Spotify. Men i verkligheten är det just SABO som är de största motståndarna till den flexibilitet på bostadsmarknaden och förändrade hyresreglering som Spotify efterlyser. Det är SABO och deras allierade som gör att Spotify kanske kommer att lämna Sverige.

Hur sänkta byggpriser gör att Spotifys anställda lätt kan få tag på en hyresrätt är helt omöjligt att begripa.

Eliasson är tydlig i sitt svar till Spotify att SABO inte anser att det är något fel på den svenska hyresregleringen utan att Spotify kommer kunna fortsätta expandera i Sverige om bara svenska byggpriser pressas. Hur sänkta byggpriser gör att Spotifys anställda lätt kan få tag på en hyresrätt är helt omöjligt att begripa. En icke insatt person som läser Eliassons öppna brev skulle kunna tro att den nuvarande hyresregleringen är felfri, att inte vartannat hyreskontrakt i Stockholm stad köps på den svarta marknaden, att det inte står över en halv miljon personer på Stockholms bostadskö eller att det inte tar över 8 år i snitt för att få en hyreslägenhet och att bygga ett hyreshus i Stockholm.

 

Omvärlden har sprungit förbi den hyresreglering som vi har idag. Vi har enligt EU-kommissionen EU:s striktaste hyresreglering. Kurt Eliasson och SABO måste börja inse att ifall Sverige på riktigt ska locka snabbväxande tekniska multinationella företag som Spotify att etablera sig i Sverige – så måste det etableras en hyresmarknad där den internationella talangen lätt ska kunna komma till Sverige och få en hyresrätt. Även om hyran är dyrare än genomsnittet man betalar för en hyresrätt i Sverige är det ett bättre alternativ än att stå 8 år i en bostadskö eller tvingas köpa en bostadsrätt.

Hela branschen skulle gynnas av att Kurt Eliasson och SABO slutade inspireras av Bagdad-Bob och istället förmådde sig att kritisera mer än de höga byggpriserna. Jag skulle välkomna om SABO kom med konkreta förslag för att få en bättre fungerande hyresmarknad istället för att leva i total förnekelse. SABO har tidigare visat att man kan vara en konstruktiv aktör på bostadsmarknaden genom att få ner byggpriser med sina Kombohus. Liberalernas har i de pågående bostadssamtalen starkt betonad möjliggörandet av denna typ av billigare industriellt bostadsbyggande som SABO har gjort möjlig.

Från Liberalernas sida har vi mot bakgrund av den rådande bostadsbristen lanserat en helt ny bostadspolitik med bland annat fri hyressättning i nyproduktion. Det kommer leda till att fler byggare väljare att bygga hyresrätter. Det är också utpekat som den viktigaste reformen bland byggföretag för att få fram fler bostäder. Liberalerna vill också göra det lättare och mer förmånligt att hyra ut ägda bostäder i andra hand. Vi vill se den flexibla bostadsmarknad som Spotify och andra start-up företag behöver för att kunna växa. Det kommer hela Sverige att tjäna på!

Robert Hannah
Bostadspolitisk talesperson för Liberalerna

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]