[ Annons ]

Dagens uppkopplade livsstil kommer att förändra vårat hem.
Publicerat 21 november, 2016

Så vill vi bo i framtiden

Vi vill ha individuella små gaming-hörnor – inte stora vardagsrum. Istället ska köket växa och ge plats åt det gemensamma umgänget. Det tror i alla fall en forskare som studerat hur vi vill bo i framtiden.

Antropologen Katarina Graffman har genom etnografiska metoder studerat människor i deras hemmiljö med syftet att utforska framtidens boende – som enligt studien kommer att förändras väsentligt och samtidigt kräva allt smartare lösningar.

[ Annons ]

Enligt studien är det dagens uppkopplade livsstil som kommer att förändra vårat hem, dels genom att vår mediekonsumtion förändras och att vi blir allt mer bekväma. Bland annat så kommer vardagsrummets centralisering i våra hem sakta men säkert suddas ut.

– Enligt en studie så definierar sig 40 procent av unga, både killar och tjejer, som ’gamers’ idag, konstaterar Katarina Graffman.

Detta gör att istället för som tidigare där vi har ett stort rum som vardagsrummet i centrum, ökar behovet av små, flexibla ytor där en kan spela tv- och datorspel i fred, och där en kan hitta sin egen plats för att använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer. Detta gör att vardagsrummet fasas ut till förmån för köket som kommer att ta över som centralt nav i våra hem. Utöver matlagning är det i köket vi umgås, arbetar, studerar och äter. Studien konstaterar att vi kommer att efterfråga smartare förvaring och fler funktionella lösningar i köket, som exempelvis dubbla diskmaskiner, digitala skärmar för receptvisning och det mer fiffiga – bubbelvatten direkt i kranen.

Studien är baserad på fältstudier med fyra familjer och djupintervjuer som genomförts med totalt sex familjer, tillsammans med resultat och slutsatser från andra etnografiska studier Inculture genomfört.

Deltagare i studien sa bland annat att ”Köket är det rum vi använder mest tror jag. Jag och min familj eller mina vänner är alltid i köket. Det är där det händer” och ”Har vi gäster sitter vi faktiskt aldrig i vardagsrummet, med den soffan blir det för privat på något sätt, man vill ju inte ligga med sina gäster i en soffa”.

Förvaring är en viktig punkt i fler rum än köket. Deltagarna i studien konstaterade samtliga att de har för lite förvaringsmöjligheter där garderober, skåp och lådor inte räcker till. Flexibla förvaringssystem efterfrågas för framtiden. Dessa går hand i hand med friheten som vi önskar vilket är en kombination av lägenhetens avsaknad av underhållsansvar och villalivets trädgård och avstånd till grannar.

– Minsta motståndets lag tycks gälla för en hel del människor; är det inte enkelt att källsortera så ändrar man inte sina beteenden, förklarar Katarina Graffman i studien.

För att människor ska vilja och kunna förändra sitt beteende krävs enkla system för att vi ska vara snälla mot miljön. Enkelhet är en självklarhet för beteendeförändringar är ytterligare en spaning inför framtiden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]