Peter Majanen, vd på strategiföretaget Quattroporte på Boinstitutets seminarium. Foto: Susanna Sköld.
Publicerat 6 december, 2018

Så vill vi bo i framtiden

Vilka boendetrender kommer vi se om 10-20 år? Peter Majanen, vd på strategiföretaget Quattroporte ser liknande trender såväl i Sverige som globalt. Men några generella lösningar på hur våra bostadsmiljöer ska se ut är bara att glömma.

Det var under Boinstitutets seminarium i Stockholm som Quattroportes vd och grundare Peter Majanen berättade om vilka boendetrender han tror vi kommer att se mer av i framtiden.

[ Annons ]

Enligt Majanen är trenderna liknande oavsett om det handlar om Sverige eller om vi tittar på frågan ur ett globalt perspektiv. Här är hans tre spaningar:

1.   Grannskapets återkomst
”Jag ser en stark vilja att fler vill bo i ett grannskap där du ska kunna bli igenkänd för den du är. De här typen av områden behöver inte skapas på befintliga platser utan kan likväl ske genom nya projekt. Genus loci, betyder platsens själ, och inom arkitekturer handlar det här om att skapa en identitet med särskilda kvaliteter som får människor att vilja bo på platsen. Men för att skapa en sådan plats krävs skräddarsydda lösningar och noggranna medborgardialoger där människor får möjlighet att berätta om sina framtidsdrömmar och hur de vill leva. Det finns ingen generell lösning som passar alla områden.”

2.   Nya finansieringsformer
”Vi är mindre intresserade av att låna pengar till att finansiera vårt boende. Därför krävs nya typer av finansieringsformer och att vi skapar andra upplåtelseformer för boenden. Bostadsrätten har blivit mindre attraktiv.”

3.   Kollektiva boendeformer
”Det finns en stark vilja att utnyttja mindre resurser och att leva mer hållbart. Delningsekonomin kommer att synas i våra boenden framöver. Både i staden och på landsbyggden. Allt fler unga lockas till den kollektiva boendeformen och de vill gärna bo med människor som delar deras intressen.”

För att åstadkomma goda boendemiljöer i framtiden menar Peter Majanen att det krävs en medvetenhet från byggherrar och arkitekter.

– Det är viktigt att vi tar in de som faktiskt ska bo i ett område och frågar dem om deras framtid, drömmar och idéer. Jag vill även se arkitkten ta en starkare nyckelroll.

Han ser en risk med att medborgardialoger, så som de ofta är utformade idag, kan bli för inskränkande eftersom motparten ställer förutbestämda frågor till medborgarna.

– Släpp loss de som ska bo i ett område och låt människor skapa istället för att ställa frågor. Men se till att sätta ramarna. Att vara intellektuell och försiktig är en svår kombination.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]