[ Annons ]

De 166 nya studentbostäderna i Björkhagen byggs av Peab.
Publicerat 25 augusti, 2020

Så vill studenterna bo

Stockholms studentbostäder, Studentbostadsföretagen och arkitektbyrån White har genomfört en stor undersökning hur studenter vill bo. Svaren utgör delvis grund för de 166 studentbostäder som nu byggs i Björkhagen utanför Stockholm.

Över 2000 studenter har svarat på hur de ser på sitt nuvarande boende och hur de vill bo i framtiden. Majoriteten skulle välja att bo i egen lägenhet, men 35 procent svarar att de hellre skulle bo boende om de fick välja helt fritt. Men då är det inte den klassiska studentkorridoren man ser framför sig, utan boendelösningar som fokusera på att främja de sociala aspekterna i boendet.

En del av studenternas svar ligger som grund till hur Stockholms studentbostäder valt att utforma sitt senaste projekt.

[ Annons ]

– Här i Björkhagen bygger vi extra breda loftgångar där man kan ses spontant i sin vardag och längre in i bostäderna finns ytor som är mer avskilda där studenterna också kan ha ett eget privat liv, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

De 166 bostäderna kommer att stå klara våren 2022 och Peab har fått förtroendet för bygget som består av ett punkthus och två lamellhus.

En slutsats av undersökningen är att oavett om studenterna vill bo enskilt eller kollektivt är det samma aspekter som värderas högst i bostaden. Det handlar om goda möjligheter till matlagning, avskildhet och umgänge.  Skiljelinjen är om man kan tänka sig att dela olika funktioner och utrymmen med andra. De som vill bo i lägenhet vill i princip inte dela någonting med andra boende.

Utifrån studenternas svar har White arkitekter tagit fram tre konceptbostäder uniBO, duoBo och multiBO för en, två respektive sex studenter. I alla tre varianterna finns en tydlig flexibilitet för att möjliggöra avgränsningar och avskildhet i bostaden. Hur det ser ut kan man ta del av i rapporten Framtidens studentbostäder.

– Det är en intressant undersökning som gjorts och som ger bra underlag för planering och byggnation. Det är viktigt att anpassa efter studenternas önskemål och det känns förstås spännande att få vara med och skapa framtidens trygga och funktionella bostäder, säger Lars Enroth, regionchef på Peab.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]