Utforma elprisstödet utifrån elkundernas möjlighet att påverka sin elkonsumtion. Och gör det omgående. Den uppmaningen skickar Fastighetsägarnas Rikard Silverfur till regeringen.
Det är i en debattartikel i Altinget som Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet Fastighetsägarna Sverige, argumenterar för att det krävs snabba besked om elprisstödet. Han befarar att det kan dröja till december senare innan ett stöd är på plats. ”För elkunderna innebär det en betydande risk för att elstödet kommer att betalas ut retroaktivt. Då kan det vara för sent för en del företag. Den tillträdande regeringen behöver därför prioritera att omgående få ett elprisstöd på plats”, skriver Rikard Silverfur.
I sin debattartikel redogör han för den modell på stöd som Fastighetsägarna tillsammans med sina medlemsföretag tagit fram. En lösning som bygger på att stödet ska gå till dem med störst behov och samtidigt inte dra undan incitament för fortsatt energieffektivisering samt att statens kostnader ska hållas nere. Genom att utforma stödet som en försäkringslösning menar Rikard Silverfur att man undviker att ta bort all marknadsrisk för elkunderna, vilket inte är eftersträvansvärt.
Han förordar två modeller:
• Ett stöd till företag och hushåll, som på kort sikt har svårt att styra och sänka sin elförbrukning, där ett maxtak på elpriset kapar pristopparna, för elkunder. På så vis bibehålls incitament för energisparande åtgärder och långsiktig energieffektivisering.
• För industriföretag som kan styra sitt effektuttaget menar han att det istället bör utgå rabatt på det genomsnittliga timpriset. Det uppmuntrar optimering av produktionen så att samhällets totala effektuttag och därmed det totala elpriset hålls nere.
Han argumenterar även för att delar av flaskhalsintäkterna, som ska användas för att ge stöd, kan riktas för att öka lokal elproduktion i elområde tre och fyra. Rikard Silverfur nämner exempelvis stöd till installation av solcellsanläggningar på tak.