[ Annons ]

Använd byggställningar vid takjobb. Foto: Shutterstock
Publicerat 2 december, 2020

Så upphandlar du takarbeten

Är det dags att handla upp ett takarbete på din fastighet? Här får du bästa råden inför upphandlingen för att takarbetet ska bli rätt utfört till en rimlig kostnad.   

 Vid upphandling av takarbeten finns en rad saker att tänka. Det viktigt att jämföra entreprenörer och du bör du ta in minst tre offerter.  Det är bra att begära in referenser från tidigare uppdrag för att säkra upp att det är en seriös aktör du anlitar. Kontrollera gärna även med takleverantörerna – de kan ha takfirmor som de rekommenderar. Här är tips och råd när du ska upphandla takarbeten  

1. Använd byggställningar vid takjobb 

Även om det finns krav på att ha en godkänd byggställning sker en hel del slarv. Tänk på att snöskottning i princip är det enda takjobb som inte kräver ställning.   

Du kan antingen använda en byggställning som byggs från marken eller en hängställning som sitter runt takfoten. Även om byggställningar kostar en del är det lite jämfört med det skadestånd som fastighetsägaren kan få betala om det sker en olycka. Dessutom skyddas tredje man om hantverkaren råkar tappar något uppifrån taket. 

2. Begär referenser 

Begär gärna referenser från entreprenörens tidigare uppdrag. Du kan också alltid fråga takleverantörer, som plåt- tegel- eller tätskiktsproducenter, om de har några hantverkare att rekommendera. Tätskiktsproducenter kan också kräva auktorisation för företag som lägger deras tak. 

3. Kontrollera att ansvarsförsäkring finns  

Den takläggare du upphandlar ska ha en ansvarsförsäkring. Det räcker inte att entreprenören har en F-skattsedel, eftersom denna endast visar att man betalar skatt.  

4. Begär in fler offerter 

Vid all upphandling är det viktigt att begära in flera offerter. En tumregel kan vara att begära in minst tre offerter när du upphandlar en takrenovering, för att kunna jämföra företag som gör takarbeten.    

5. Har du nog kunskap?  

Om du känner att din kompetens inte räcker till inför en renovering kan en bra lösning vara att anlita en konsult. Denne kan hjälpa till med allt från offertunderlag och projektledning till slutbesiktning. 

6. Finns certifikat för heta arbeten? 

När du ska lägga nya tätskiktsmattor finns krav på att använda takmontörer med certifikat för så kallade heta arbeten. Dessa certifikat utfärdas av Brandskyddsföreningen.  

Här kan du läsa mer om takentreprenader och renovering av tak 

  • Takentreprenörerna är en intresseorganisation för tak- och tätskiktsentreprenörer.
  • Regler för takskydd finns här
  • Hitta gamla takpannor: Hedenstedt i Trosa säljer gamla tak­pannor. Här kan du beställa broschyren ”Bra att veta om gammalt taktegel”. Intill Hedenstedts finns ett tegeltaksmuseum.
  • Information om certifikat för heta arbeten finns hos Brandskyddsföreningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]