[ Annons ]

Per Bolund (MP) tar över som tillförordnad bostadsminister efter Mehmet Kaplan. Fotograf: Fredrik Hjerling
Publicerat 18 april, 2016

Bolund får branschens gillande

Stefan Löfven meddelade under dagens presskonferens att Mehmet Kaplan avgår som bostadsminister och att Per Bolund tar över som tillförordnad bostadsminister.

– Jag har idag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd och jag har beviljat hans begäran, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

[ Annons ]

Mehmet Kaplan tog själv över efter att Stefan Löfven talat.

– Vi har hamnat i en situation där jag ifrågasatts. Det står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför väljer jag att kliva av.

Finansmarknadsministern Per Bolund (MP) blir nu tillförordnad bostadsminister, något som fått positiva reaktioner från branschen.

– Per Bolund har tidigare varit engagerad i bostadspolitiken och jag tror att han kommer att kunna kliva in med stor kraft. Det viktigaste nu är att allt fokus ligger på bostadskrisen och att de bostadspolitiska samtalen fortsätter, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Frågan om vem hon önskar ska ta över som bostadsminister framöver vill Marie Linder inte svara på.

– Nu är det ju inte jag som bildar regering så jag nöjer mig med att säga att jag är nöjd med Per Bolund tills vidare.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, sträcker sig ännu längre och menar att det bästa som kunnat hända är att Per Bolund sitter kvar även fortsättningsvis som bostadsminister.

– Per Bolund var tidigare bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet och kan frågan. Dessutom har han en fördel av att vara på Finansdepartementet där sakfrågan just nu även ligger. Jag tycker att någon annan kan ta hand om finansmarknadsfrågorna så att han kan koncentrera sig på bostadspolitiken, säger Hans Lind.

Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson, menar att det är av yttersta vikt att en bostadsminister tillsätts snabbt för att inte tappa tempo i bostadsfrågan.

– Det här behöver vara en superminister. Kaplan hade en otacksam roll, vilket bostadsministerrollen som den är utformad idag är. Det är andra betydligt större departement som har ett tungt inflytande i bostadsfrågorna.

Är det en fördel att Per Bolund tagit över tillfälligt?

– Svårt att säga. Men jag skulle helst se att det blir en ministerpost direkt under stadsministern i statsrådsberedningen. Visserligen är finansen ett starkt departement. Men här gäller det också frågor inom justitie-, närings, miljö, och arbetsmarknadsdepartementet. Bostadsfrågan greppar över många områden.

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, vill se någon som både kan det politiska spelet och marknadsförutsättningarna i för byggandet.

– En ny bostadsminister måste vara mer neutral i sin politiska färg.

Även han är positiv till beskedet att Per Bolund tar över som tf bostadsminister.

– Per Bolund är ett bra val som tillförordnad bostadsminister. Vi upplever att han har ett starkt engagemang i bostadsfrågor, även om vi inte delar hans syn i amorteringsfrågan. Bostadsfrågorna är dock för viktiga för att bara ha en tillförordnad minister. Vi hoppas därför att det snart utses en ny fast bostadsminister inom kort.

Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, tror inte att Per Bolund får ha kvar bostadsfrågorna särskilt länge.

– Både han och Mikael Damberg har fullt upp med sina egna frågor. Det kommer en ny sakminister. Jag har ingen önskekandidat men det bör vara någon som jobbar i finansdepartementet.

Mehmet Kaplans insats under tiden som bostadsminister är tvivelaktig, menar Reinhold Lennebo.

– Han har inte åstadkommit mycket för att främja bostadsbyggandet. Det enda han hållit sig fast vid är investeringsbidraget som definitivt inte är lösningen. Dessutom har inte heller det gått att genomföra.

Även Lennart Weiss är kritisk till det Mehmet Kaplan tillfört.

– Han fick en svag start, tog tid på sig för att orientera sig i frågan och lyckades aldrig formulera en egen agenda för bostadspolitiken.

Weiss tror att Per Bolund så småningom ersätts av en annan miljöpartistisk minister, kanske ett kommunalråd som är nära stadsbyggnadsfrågor.

Men helst vill han se en (S)-märkt bostadsminister.

– Det vill alla i branschen. DÅ hade frågan fått sin naturliga koppling till den ekonomiska politiken, arbetsmarknad och tillväxt. Det perspektivet har inte Miljöpartiet.

Tobias Olsson, Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter och och tidigare fritidspolitiker i Miljöpartiet sedan 2011, tycker Kaplan bidrog till en viktig förflyttning  i och med att han blev Sveriges första stadsutvecklingsminister. Men själva knäckfrågan – bostadsfinansieringen återstår. Med Per Bolund som tillförordnad bostadsminister finns goda chanser att borra djupare i just den delen menar, Tobias Olsson. En kommande bostadsminister måste kunna hantera såväl finansierings som planeringsfrågor.

– Att det kan bli någon från en ledande position i någon kommun verkar troligt, om det ska vara en miljöpartist är Elin Olsson i Stockholm, Karolina Skog i Malmö eller Ulf Kamhne i Göteborg bra namn. Eller om socialdemokraterna tar över frågan så kanske Jonas Nygren eller kanske en äldre och tyngre person som Göran Persson.

Och du själv?

– Här behövs en fullfjädrad politiker som redan är djupt rotad i frågorna och som arbetar med det i dag, det är inte jag.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]