Spotifys hot om att flytta utomlands väcker reaktioner hos politiker, entreprenörer och många andra.
Publicerat 13 april, 2016

Så svarar regeringen på Spotifys flytthot

Spotifys hot om landsflykt på grund av bostadsbrist skakar om i debatten. Nu fylls medierna av starka reaktioner. Men från regeringens håll anser näringsministern att problem inte kan lösas lika snabbt som moderna företag vill.

I ett öppet brev pekar grundarna bakom musiktjänsten Spotify ut bostadsbristen, skatteregler och brister i skolsystemet som hinder för tillväxt i moderna svenska företag. Näringsminister Mikael Damberg blev inte överraskad över kritiken, men anser att regeringen redan arbetar tillräckligt med just de här tre frågorna.

[ Annons ]

”Saker kanske inte händer lika snabbt som startupvärlden vill att det ska hända, och jag kan förstå deras otålighet. Deras starttider är mycket snabbare än de politiska processerna”, säger han till nyhetssajten Breakit.

En politiker som inte håller med är Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström.

”Spotifygrundarna påminner oss om det vi redan visste. Sverige måste modernisera företagarpolitiken och bostadspolitiken i grunden”, säger han till Veckans Affärer.

Sabos vd Kurt Eliasson skriver i ett eget öppet brev att det är bra att även de som inte jobbar i bostadsbranschen engagerar sig.

”Jag som företräder 300 allmännyttiga bostadsföretag i hela landet håller helt med. Vi måste jobba aktivt för att bygga fler hyresrätter så att växande företag kan rekrytera. Utan en fungerande bostadsmarknad bromsas Sveriges tillväxt och utveckling”, skriver Kurt Eliasson och fortsätter;

”När Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver om skattestrukturen och regelverken så har de på fötterna. Den statliga bostadsbeskattningskommittén visar till exempel mycket konkret hur dagens skattesystem gör att en nyproducerad hyresrätt är cirka 3000 kronor dyrare i månaden än en bostadsrätt eller egna hem. Det är fakta. Och det går det att göra något åt – om politikerna vill.”

I ett mejl till SVT skriver Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, att en flytt av Spotify från Sverige har ett jämförbart symbolvärde som om Ericsson skulle lämna landet, och att det inte bara handlar om förlorade tillväxtmöjligheter utan också om ett allvarligt imageproblem för Sverige.

– Politiken måste nu agera för att förbättra bostadssituationen, optionsbeskattningen och bland annat införa satsningar på programmering i skolan, säger Maria Rankka till SVT.

Fler reaktioner på Spotifys öppna brev från Twitter

spotify_twitter

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]