[ Annons ]

Foto: Christian Andersson
Publicerat 12 april, 2024

Så stora blir Eon:s investeringar i elnäten

Eon kommer att under 2024–2027 att investera 23 miljarder i sina svenska elnät. Hur stora hål det kommer att gräva i kundernas plånböcker finns det inga besked om.

Enligt Eon Energidistribution är det bolagets största investeringsprogram till dags dato. Enligt Eon Sveriges vd Johan Mörnstam är det avgörande för att hantera flaskhalsar och säkerställa en snabb och hållbar elektrifiering av Sverige.

Att det är möjligt beror på Energimarknadsinspektionens, Ei:s, finansiella rambeslut för regleringsperioden.

[ Annons ]

– Energimarknadsinspektionens beslut ger elnätsverksamheten möjligheter att möta den exponentiella efterfrågan på ny infrastruktur och nya anslutningar som klimatomställningen för med sig. Nästa stora utmaning är att korta ner handläggningstiderna för att bygga nytt, säger Johan Mörnstam.

Det var i förra veckan som EI meddelade sitt beslut att höja elnätsbolagens intäktsramar med 100 miljarder kronor mellan 2024-2027. Ett beslut där myndigheten själva konstaterade att nuvarande modell överkompenserar nätföretagen. Hur stora höjningarna faktiskt blir beror på hur de enskilda nätföretagen väljer att använda sin intäktsram.

Hur stora höjningar Eon:s kunder behöver kalkylera för ges det inga besked om. Bolagets presschef Patric Elmén säger att ännu är inga beslut fattade fällande avgifterna.

I pressmeddelandet pekar Johan Mörnstam istället på hur de enskilda konsumenterna kommer märka investeringarna i form av ett robustare elnät. Han menar att det är avgörande för att klara  en elektrifiering av fordonsflottan, liksom för att integrera solpaneler och andra förnybara energilösningar i hemmen.

– Samhällsvinsterna är uppenbara. Ett robust och välunderhållet elnät är grundläggande för att hålla samhällskritiska funktioner i gång och stärker Sveriges totalförsvarsförmåga. Moderna och effektiva elnät är en förutsättning för att klimatsäkra vår befintliga industri för att säkerställa Sveriges internationella konkurrenskraft, säger Johan Mörnstam. 

Den nyss avslutade regleringsperioden, mellan 2020 och 2023, innebar investeringar på 18 miljarder kronor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]