”Granneffekten” är viktig för spridningen av solpaneler. Det visar en ny forskarrapport från USA.
Publicerat 31 oktober, 2014

Så sprider sig solpanelerna

”Granneffekten” är viktig för spridningen av solpaneler. Det visar en ny forskarrapport från USA.

Det är tidningen Miljöaktuellt som rapporterar om en ny studie där forskare studerat mönstret i hur solpaneler under flera års tid har satts upp i Connecticut i nordöstra USA.

[ Annons ]

Den enkla slutsatsen är att om du installerar solpaneler på ditt hus, så ökar chanserna att grannen gör likaledes. Forskarna observerade att solpaneler i början bara fanns i några mindre kluster. De följde utvecklingen och såg att spridningen skett i vågliknande mönster.

Tesen att rörde sig om spridning i mer befolkningstäta områden visade sig fel. Utbyggnaden var snabbare i områden som inte var särskilt tätbefolkade. Att det skulle vara rikare stadsdelar var en tes som inte heller höll.

Slutsatsen forskarna drog var att det till stor del handlar om ”granneffekten”. Alltså när solpaneler dyker upp på ett tak ökar chansen att grannen gör samma sak. Skattelättnader eller riktade kampanjer är bidragande orsaker, men granneffekten är avgörande för spridningen av solpaneler, i alla fall om man ska tro Marcello Graziano vid University of Connecticut and Kenneth Gillingham vid Yale.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]