[ Annons ]

Stockholm växer så det bokstavligen knakar. Det måste mötas på många olika fronter och hållbarheten får inte gå förlorad var temat för en paneldiskussion på Fastighetsägarna Stockholms årsmöte.
Publicerat 29 maj, 2013

Så ska Stockholm växa

Stockholm växer så det bokstavligen knakar. Det måste mötas på många olika fronter och hållbarheten får inte gå förlorad var temat för en paneldiskussion på Fastighetsägarna Stockholms årsmöte.

Stockholm är den snabbast växande storstadsregionen i Europa och prognosen pekar att 30 000 nya stockholmare kommer att fylla på regionen varje år fram till 2030.  Medlemmar i Fastighetsägarna Stockholm fick efter sitt årsmöte på Moderna muséet en dragning av demografen Maria Pleiborn från konsultbolaget WSP, om de klassiska recepten på hur man möter tillväxten med ökat byggande, lättare att få bygglov och så vidare. Men Pleiborn började med att peka på en faktor som på ett enkelt sätt kan få fart på bostadsmarknaden.

[ Annons ]

– Återinför möjligheten att skjuta upp reavinsten vid försäljning av villor och bostadsrätter. Den förändringen som infördes 2008 har lett till inlåsningseffekter och minskad rörlighet på bostadsmarknaden. Äldre människor sitter kvar i stora villor och lägenheter som passar bättre för barnfamiljer.

Hon skulle även vilja se att regeringen införde ett skattegynnat sparande för unga.
– Vi måste få en kultur där det är viktigt att spara till ett boende istället för till en Australienresa eller till pension, sade Maria Pleiborn.

Finns det då inte risk för att en allt för växande stad med trängsel och högre priser till sist skrämmer bort folk?
– Vi vänjer oss att priser stiger och att det blir allt trängre. För tjugo år sedan var det få som trodde att lägenheter skulle kosta 60 000 kronor per kvadrat i Stockholm, påpekade Maria Pleiborn.

Peter Haglund, direktör för tillväxt, miljö och regionplanering på Stockholms läns landsting betonade behovet av kommunikationer för att bredda regionen.
– Stockholm måste växa mer i ytterregionerna. Där är också prisbilden mer attraktiv för stora grupper.

Stephan Barthel, på Stockholm Resilience Centre, ett forskningsinstitut på Stockholms universitet belyste vikten av ekologisk boende när städerna växer. En del exempel ser man redan med fastigheter som anlägger växtområden och biodlingar på taken.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]