[ Annons ]

Per Limdal och Robin Griffiths i tvättstugan på Pennygången, där det pågår en testpilot för att se hur tvättningen kan bli mer resurseffektiv och miljövänligare, genom att installera en mimbox. Foto: Stena Fastigheter.
Publicerat 9 december, 2020

Så ska Stena Fastigheters tvättstugor bli miljövänligare

En så kallad mimbox ska göra Stena Fastigheters tvättstugor miljövänligare. En testpilot pågår på Pennygången i Göteborg, med målet att återvinna 70 procent av vattnet och fånga upp miljöfarliga mikroplaster.

Mimboxen installeras i en av fem tvättstugor på Pennygången, med 771 hushåll. Testplioten pågår fram till april 2021 och Stena Fastigheter ska därefter analysera testet och besluta hur man går vidare. Testpiloten är en del i Stena Fastigheters hållbarhetsarbete med målet att minska klimatavtrycket med 50 procent till 2030. 

– Vi letar hela tiden efter sätt att bidra till en bättre miljö. Med mimboxen testar vi möjligheten att minska belastningen på miljön genom att ta bort mikroplasterna som annars följer med tvättvattnet. Vi minskar också kraftigt vår vattenförbrukning och energiförbrukningen. Som hyresgäster har man samma goda tvättmöjligheter som tidigare, säger Per Limdal, fastighetschef på Stena Fastigheter.

[ Annons ]

Hyresgästen tvättar som vanligt men istället för att vattnet går ut i avloppet filtreras det i mimboxen. Där analyseras även renheten i vattnet för att se om det kan sparas. Det som kan sparas återanvänds i nästa tvättning, utan att påverka kvaliteten på tvättningen. Om vattnet är för smutsigt skickas det ut i avloppet och är då renat från mikroplaster. Enligt Stena Fastigheteer kan så mycket som 70 procent av vattnet återvinnas. Bakom mimboxen står Mimbly, en startup sprungen ur Chalmers Göteborg.

– Det ska bli väldigt spännande att jobba med Stena Fastigheter som vågar testa nytt och som verkligen ser värdet i att hitta nya mer miljövänliga lösningar för sina hus. Vi ser stor potential i vårt projekt som bygger på att det ska vara lätt för användaren att bli mer hållbar samtidigt som det finns en god affär i bakgrunden, säger Robin Griffiths, COO på Mimbly.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]