[ Annons ]

Peter Stigson, tekn. dr. och forsknings- och affärsutvecklare på Rise, Johanna Gattberg, affärsstrateg på Atrium Ljungberg, Carina Carlman, arkitekt SAR/MSA och forsknings- och affärsutvecklare på Rise. Foto: David Lagerlöf
Publicerat 17 maj, 2022

Så ska Sickla bli en plats för innovation

Atrium Ljungberg inleder ett samarbete med Rise i stadsdelen Sickla i Nacka. Syftet är att kunna testa och tillämpa innovativa lösningar i full skala.

Hållbarhet och cirkularitet inom stadsutveckling står i fokus när Atrium Ljungberg och Rise inleder ett samarbete i Sickla. Det före detta industriområdet i Nacka är numera en stadsdel med en blandning av arbete, boende, handel, utbildning och kultur. Utvecklingen pågår fortfarande för fullt, fram till 2030 ska ytterligare 7000 arbetsplatser och 2000 bostäder utvecklas.

Det är i denna miljö Rise skapar en innovationshub för samverkan inom hållbarhet, där forskare, företag och andra organisationer kan testa och tillämpa innovativa lösningar i full skala.

[ Annons ]

– Det är en unik möjlighet för Rise att som forskningsinstitut få använda en hel stadsdel som innovationsmiljö. Atrium Ljungbergs område i Sickla är lika stort som Gamla stan och vår gemensamma ambition är att platsen ska vara en internationell föregångare i hållbar stadsutveckling. Att vi som innovationspartner här får samla aktörer som går i täten för hållbart byggande och därigenom påskynda omställning är ett stort framsteg. Tillsammans med Atrium Ljungberg och andra aktörer kommer vi att kunna testa och tillämpa framtidens systemlösningar i full skala, säger Carina Carlman, arkitekt SAR/MSA och forsknings- och affärsutvecklare på Rise.

I samarbetet deltar Atrium Ljungberg, Rise, Nacka kommun och Stockholm Green Innovation District. Ambitionen är att tillsammans skapa innovationslösningar i takt med att Sickla utvecklas.

– Genom att kroka arm med ledande forskare och innovationsföretag vill vi flytta gränserna inom energi- och resursfrågor och sträva efter cirkulära system. Med en innovationshub i Sickla kommer vi kunna driva världsledande utveckling och testa lösningar i skala 1:1 på en fysisk plats. Samverkan med andra är en förutsättning för att skapa hållbar stadsutveckling – på riktigt, säger Johanna Gattberg, affärsstrateg på Atrium Ljungberg. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]