Foto: Shutterstock.
Publicerat 31 mars, 2020

Så ska MKB undvika att äldre isoleras

Coronakrisen drabbar de äldre extra hårt. Särskilt i form av isolering. Därför riktar det allmännyttiga MKB i Malmö nu särskilda insatser till sina hyresgäster som är över 70 år gamla.

MKB har tagit beslut på att utöka sitt uppsökande arbete för att motverka isolering och ensamhet genom är att kontakta och hjälpa äldre och isolerade kunder. MKB kontaktar nu alla hyresgäster över 70 år och erbjuder hjälp med exempelvis inköp, till de som inte redan får hjälp av vänner eller släkt. Syftet är att stärka målgruppens känsla av normalitet och trygghet, samt minska social oro.

[ Annons ]

För att genomföra detta har man tagit hjälp av Skånes Stadsmission.

– I detta svåra läge måste alla ställa sig frågan vad de kan göra för att hjälpa. För MKB är det allra viktigaste att vi fortsätter att vara en trygg, fungerande och långsiktig hyresvärd för våra kunder. Men också att vi kan finnas där i en svår situation där många behöver vara hemma under lång tid, säger MKB:s styrelseordförande Lars-Erik Lövdén.

Stödinsatserna kommer sedan styrelsen beslutade att bolagets vd fick i uppdrag att avsätta upp till tio miljoner kronor för att påbörja särskilda trygghetsskapande insatser i MKBs bostadsområden under de kommande månaderna. Ambition finns även att initiera sociala aktiviteter för både unga och gamla utomhus på gårdarna. De boende ska kunna delta utomhus (med fysiskt avstånd), eller via fönster och balkonger. Dessa aktiviteter ger också möjligheter att stödja kultursektorn som förlorat uppdrag i krisen.

– Som allmännyttigt bostadsbolag med 60 000 Malmöbor som boende har MKB stora möjligheter att agera. I en orolig tid blir insatser i bostadsområdena extra viktiga. MKB följer utvecklingen dag för dag och kommer att anpassa insatserna allteftersom situationen förändras, säger styrelsens vice ordförande Emil Eriksson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]