Publicerat 15 maj, 2017

Så ska hyresgästerna spara energi

Riksbyggen erbjuder sina hyresgäster i Östersund, Skellefteå och Umeå att prova en ny app som ska hjälpa de boende att få koll på energianvändningen.

Appen, som utvecklats av företaget Greenely, visualiserar och analyserar svenska hushålls energibeteende utan krav på hårdvara. I appen kan användarna koppla upp sig mot sitt elnätsbolag och följa sin förbrukning över tid.

[ Annons ]

Tjänsten analyserar olika datakällor och jämför hushållet med likvärdiga hushåll samt beräknar hur stor besparingspotentialen är. Användarna kan därefter få en skräddarsydd besparingsplan och sedan följa sin användning över tid.

– Inom Riksbyggen är hållbarhetsfrågorna alltid i fokus. En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att hjälpa de boende att i sin vardag bidra till ett mer hållbart samhälle. Därför ska det bli spännande att se om vi genom energiappen kan få hyresgästerna att energieffektivisera sina hem, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

Testet startade i början av maj då nästan 1 200 lägenheter i Östersund, Skellefteå och Umeå har erbjudits att testa appen helt frivilligt.

Apputvecklaren Greenely hoppas genom samarbetet med Riksbyggen kunna öka engagemanget för att energispara i hemmet.

– En av de största utmaningarna inom energieffektivisering idag är att göra informationen relevant för mottagaren. Tillsammans med Riksbyggen vill vi satsa på att använda relevant information till människor som bor i lägenhet för att öka intresset och engagemanget i ämnet, säger Pierre Fossto, partneransvarig på Greenely som utvecklat appen.

Appen finns att ladda hem gratis här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]