[ Annons ]

Foto: Alexander Crispin/Johnér.
Publicerat 25 september, 2017

Så ska hyresgästerna spara energi

Riksbyggen erbjuder sina hyresgäster i Östersund, Skellefteå och Umeå att prova en ny app som ska hjälpa de boende att få koll på energianvändningen.

Appen, som utvecklats av företaget Greenely, visualiserar och analyserar svenska hushålls energibeteende utan krav på hårdvara. I appen kan användarna koppla upp sig mot sitt elnätsbolag och följa sin förbrukning över tid.

[ Annons ]

Tjänsten analyserar olika datakällor och jämför hushållet med likvärdiga hushåll samt beräknar hur stor besparingspotentialen är. Användarna kan därefter få en skräddarsydd besparingsplan och sedan följa sin användning över tid.

– En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att hjälpa de boende att i sin vardag bidra till ett mer hållbart samhälle. Därför ska det bli spännande att se om vi genom energiappen kan få hyresgästerna att energieffektivisera sina hem, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Testet startade i början av maj då nästan 1 200 lägenheter i Östersund, Skellefteå och Umeå erbjöds att testa appen helt frivilligt.

Utmaning: Onödig elanvändning i hushållen. Brist på relevant information om förbrukning och sätt att spara energi.

Lösning: En digital tjänst där hyresgästerna kan följa sin egen förbrukning och skapa anpassade energisparplaner.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]