[ Annons ]

Rent statistiskt innebär sommaren ingen förhöjd risk för brand eller inbrott. Men det finns ändå en del att tänka på inför semestern, både för fastighetsägare och boende, när huset töms och uppmärksamheten minskar. Checka av vår lista.
Publicerat 8 juli, 2012

Så säkrar du huset i sommar

Rent statistiskt innebär sommaren ingen förhöjd risk för brand eller inbrott. Men det finns ändå en del att tänka på inför semestern, både för fastighetsägare och boende, när huset töms och uppmärksamheten minskar. Checka av vår lista.

– Det är viktigt med en kontinuerlig förvaltning även i semestertid, och att man fortsätter att vara observant på avvikelser i och runt fastig­heten, säger Lennart Levander, före detta polis, som numera hjälper fastighetsägare runt Järvafältet i norra Stockholm med brottsförebyggande åtgärder och trygghetsfrågor.

[ Annons ]

De allra flesta inbrott sker under dagtid. Enligt Lennart Levander finns inga skäl att oroa sig mer för inbrott under sommaren än annars. Antalet bostadsinbrott är jämnt fördelat över året.

– De flesta gärningsmän är inte så organiserade att de väljer ut en bostad där man varit borta i en månad. Det är ofta tillfälligheter som avgör.

Ett fungerande skalskydd är ett första steg för att hålla tjuven ute, att dörrar går igen och att lås fungerar. Trapphus, lägenhetsdörrar, terrassdörrar och nåbara fönster är de vanligaste inbrottsvägarna i bostadshus.

– Försök att fantisera som tjuven. Var finns det möjligheter att ta sig in i huset? Så brukar jag försöka tänka under mina trygghetsbesiktningar.

Att ha entréporten låst dygnet runt är att rekommendera, anser Lennart Levander. Och han är en ivrig förespråkare för säkerhetsdörrar.

– Många lägenhetsinne­havare är oroliga att lämna sitt hem under semestern. Med en godkänd och rätt installerad säkerhetsdörr i klass 3 kan man åka iväg med mindre oro. Det är alltid en bra idé att installera, även om det kostar en del.

Minst lika viktigt som det mekaniska skyddet är människors uppmärksamhet, säger Lennart Levander. Det behöver inte nödvändigtvis vara organiserat. Grannar som tar ett gemensamt ansvar skapar en säkrare boendemiljö.

– En kombination av funge­rande skalskydd och grannsamverkan är det bästa.

Se gärna över fastighetsförsäkringen inför sommaren. Vad gäller om olyckan trots allt skulle vara framme? Vilka tillval har vi tecknat? Mathias Pettersson, skadereglerare på If Skadeförsäkring,  konstaterar exempelvis att antalet vattenskadeärenden som gäller takterrasser har ökat de senaste åren, terrasser som ofta är försedda med brunnar, spygatter. Om brunnarna sätts igen av löv eller skräp kan häftiga sommarregn tvinga vatten in över balkongdörren eller ned till lägenheten under. Att reda ut ansvaret för eventuella skador från ”utifrånkommande” vatten kan bli komplicerat i en bostadsrättsförening.

– I värsta fall kan det drabba fastighetsägaren, men det beror på hur försäkringen är utformad, säger Mathias Pettersson på If Skadeförsäkring.

Även mindre vattenläckor kan ge bestående fuktskador om de inte upptäcks på några veckor. Påminn därför boende att stänga av vatten till diskmaskinen och att inte lämna en överfull oavfrostad frys. Även läckande kranar bör åtgärdas.
Vintern, med tända ljus och öppna brasor, innebär att bostadsbränderna ökar. Under sommaren däremot går antalet brandskador ner, berättar Ville Bexander, brandskyddsingenjör på Brandskyddsföreningen.

De flesta frågor till organisationen under sommaren handlar om grillning, framför allt om man får grilla på balkongen. Hur de boende grillar är en fråga om både trivsel och brandsäkerhet, konstaterar Ville Bexander, som anser att det är något som bör regleras i hyresavtal eller formuleras i trivselregler.

– Helst bör man använda iordningställda grillplatser på gården. Ska man grilla på balkongen bör man använda en elgrill. Men även då kan mat­oset vara störande för grannarna, säger Ville Bexander.
Grillkol och briketter ger en högre värmeutveckling – och även mer matos – än en elgrill. Därför kan det utgöra en brandrisk, särskilt om balkong och/eller fasad är brännbara.

Även efter semestern finns skäl att vara uppmärksam. Ville Bexander påminner om att alla boende bör kontrollera sin brandvarnare.

– När batteriet börjar bli dåligt ger brandvarnaren ifrån sig en signal, ofta under någon vecka. Om det sker under semestern vet man inte om att batteriet är slut.

Klicka på grafiken för att se den i större format

 

Tips inför sommaren:
– Rensa kylskåpet innan du reser så slipper du välkomnas av mögel och stank.
– Glöm inte att tömma soporna.
– Meddela inte att du är bortrest på telefonsvarare eller i sociala medier.
– Se till att du beställt lagring – eller att någon tar hand om dina tidningar, reklam och annan post.
– Märk dina värdesaker

Bjud inte in tjuven via Facebook
En fjärdedel av bostadsägare uppger på Facebook eller Twitter att de inte är hemma. Det visar en undersökning som genomförts på initiativ av lås- och säkerhetsföretaget Dorma.
– En statusuppdatering om dina semesterplaner på Facebook eller Twitter kan i princip fungera som en inbjudan för tjuven, säger Therese Lundberg på på Dorma.
Facebook har idag runt 4,2 miljoner användare i Sverige. Det öppnar möjligheter för inbrottstjuvar att finna sina offer online. Dorma har sammanställt en checklista på hur du undviker de vanligaste fällorna i sociala medier under semestern.
– Undvik att skriva på Facebook och Twitter att du är bortrest.
– Publicera inte semesterbilder förrän du har kommit hem.
– Kontrollera dina sekretess­inställningar på Facebook. Se till att endast dina vänner har tillgång till din information.
– Stäng av möjligheten för andra att geotagga dig på Facebook.
– Tänk på att vem som helst ser ditt Twitterflöde.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]