Semestern är snart här. Och med den kommer ökad risk för inbrott, bränder och översvämningar. Men med hjälp av proaktiva åtgärder går det att minska risken att fastigheten och de boende råkar illa ut.
Eftersom tjuvar är medvetna om att många är bortresta under semestern rekar de ofta för att hitta tillfällen att slå till. Och det blir allt vanligare med inbrott utan spår av åverkan på dörr eller fönster. Ofta beroende på rent slarv, som kvarglömda nycklar i fönsterlåsen, att den boende glömt att fälla ned låskåpan över låsvredet eller överlåset inte har låsts.
Men det finns fler saker som kan ställa till det när ingen är hemma, som till exempel översvämningar och bränder. Här följer en checklista för både boende, brf-styrelser och fastighetsägare som minskar risken för ett tråkigt avslut på semestern.
Byt portkod till fastigheten
Det är alltid en god idé att regelbundet byta kod, men kanske allra viktigast inför semestrarna.
Skaffa brytbleck eller säkerhetsdörr
Majoriteten av inbrott i lägenheter sker genom ytterdörren. Installera en säkerhetsdörr eller sätt en kåpa över låsvredet på insidan av dörren.
Be grannen hålla koll på brevinkastet
Post som sticker ut från brevinkastet kan indikera att lägenheten står tom. Be därför grannen ha ett vakande öga och peta in utstickande post.
Etablera en god grannsamverkan
Att informera grannarna i fastigheten, och hålla uppsikt åt varandra, är enligt forskning det mest effektiva sättet att minska risken för inbrott.
Fönster och balkong
Tjuven vill åstadkomma så lite oljud som möjligt och undviker helst att krossa glas, eftersom det kan orsaka skada.. Men det kan ändå vara en bra idé med krossäkert glas eller en säkerhetsfilm som klistras på över fönstret. Installera även särskilda fönsterlås och låsbara handtag på balkongdörrar.
Lura tjuven
Investera i en timer så att belysningen tänds och släcks när du är bortrest. Numer finns till och med appar och lampor där du kan styra din belysning från distans, så att den inte bara tänds och släcks vid givna klockslag. Detta kan tjuven nämligen se igenom.
Skapa insyn
Tjuven vill agera i skymundan och älskar sånt som gör hen osynlig för grannar. Avlägsna därför sånt som skymmer fönster och dörrar om du bor på bottenvåningen.
Förhindra översvämning
Stäng av vatten till disk- och tvättmaskiner samt huvudkran till utrymmen som inte används under sommaren. Se även till att rensa stuprör, avlopp och avrinning intill huset, eftersom ett regnoväder annars kan orsaka översvämning i källaren. Har huset en takterrass är det viktigt att även rensa golvbrunn/spygatt för att undvika att löv och skräp täpper igen om orsakar vattenskador i närliggande lägenheter.
Minska risken för brand
Kontrollera att skyddsutrustning som brandvarnare och släckare fungerar. Se även till att brandväggar är framkomliga och att nödbelysningen fungerar. Och glöm inte att byta blinkande lysrör, eftersom dessa riskerar att överhettas. Rensa även allmänna utrymmen fastighetsnära platser från föremål som kan antändas.
Grannsamverkan
Om någon granne är hemma kan hen hjälpa till att hålla ögonen öppna. Ett vanligt tjuvknep är exempelvis att lägga en liten sten framför dörren. Är stenen kvar nästa dag tar tjuven det som en invit att ta sig in. En sån sak kan en granne enkelt hålla koll på.
Larm
Ett larm är så klart ett av de bästa skydden mot inbrott, eftersom tjuven helst vill arbeta ostört. Numer finns det även larm med rökgeneratorer, som fyller lägenheten med en tjock rök som gör det omöjligt för tjuven att se.
… några saker till som är bra att tänka på
- Rensa kylskåpet innan du reser så slipper du välkomnas av mögel och stank.
- Glöm inte att tömma soporna.
- Märk dina värdesaker.
- Undvik att berätta på sociala medier att du är bortrest. Bäst är att publicera semesterbilderna när du kommit hem.