[ Annons ]

Bostadsrättsföreningarna i Stockholm betalar ut högst arvoden till sina styrelsemedlemmar.
Publicerat 26 november, 2015

Så mycket får brf-styrelserna betalt

Arvode till styrelsemedlemmar i en bostadsrättsföreningen tycks vara ett välbeprövat sätt att locka till engagemang. Tre av fyra föreningar betalar sina medlemmar för styrelsearbetet. Mest betalt får styrelserna i Stockholms bostadsrättsföreningar.

Arvoden är ett sätt att medlemmar att engagera sig i sina bostadsrättsföreningar. Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, har kartlagt hur stora dessa arvoden är. Stockholm leder ligan – där ligger snittet på runt 10 000 kronor per år. Det är omkring 1200 kronor högre än riksgenomsnittet, som ligger på 8 786 kronor. Bland de undersökta städerna är arvodet lägst i Västerås, med 6 419 kronor per år och styrelsemedlem.

[ Annons ]

Andelen föreningar som betalar ut arvorden till sina styrelseledamöter uppgår till 73 procent.

Men pengar är inte det största skälet till att medlemmar engagerar sig i styrelserna. I SBC:s undersökning framgår att en majoritet, 73 procent, av ledamöterna i Sveriges bostadsrättsföreningar sitter med i styrelsen för att kunna vara med och påverka beslut som rör den egna boendemiljön.

– Är man med i styrelsen bör man vara beredd på att arbeta ideellt, så styrelsearvodet ska ses som en uppskattning för prestationen snarare än en timlön. Ska man nämna en riktlinje som många föreningar följer så är det cirka 1 000 kr per lägenhet och år, säger Helena Gustavsson, chefsekonom på SBC.

Snittarvode i några av de mest bostadsrättstäta städerna:

Stockholm: 10 288 kr

Uppsala: 8 180 kr

Malmö: 7 615 kr

Göteborg: 7 605 kr

Sundsvall: 7 337 kr

Västerås: 6 419 kr

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]