[ Annons ]

Julas centrallager ligger ett stenkast från fabriken som tillverkar klimatsmart betong
Publicerat 12 april, 2021

Så minskar klimatsmart betong koldioxidutsläppen

Peab sparade 200 000 kg i koldioxidutsläpp genom att använda betong med lägre klimatpåverkan, när Julas centrallager byggdes ut.

Jula har byggt ut sitt centrallager i Skara, som med 150 000 kvadratmeter är Europas största. Ytterligare 27 000 kvadratmeter har tillfört och i projektet har Peab, som var totalentreprenör, haft fokus på hållbarhet i allt från material till transporter.

[ Annons ]

I bygget användes betong med mindre klimatpåverkan.  Skillnaden jämfört med traditionell betong är att man ersätter en del av cementen, som står för 90 procent av betongens klimatpåverkan, med slagg från stålindustrin utan att kvaliteten påverkas.  Totalt har Peab gjutit 6000 kubikmeter betong vid tillbyggnaden av lagret, som står klart i dagarna.

– Att bygga klimatsmart är viktigt för framtiden. Genom att använda den nya betongen i ett sådant här stort projekt kunde vi minska koldioxidutsläppen med över 200 000 kg jämfört med traditionell betong. Det motsvarar ca 5 330 bilresor tur och retur mellan Julas centrallager i Skara och centrala Göteborg, säger Fredrik Gustafsson, arbetschef Peab.

I projektet har Peab även arbetat med att hitta bra lösningar från närområdet. Den klimatförbättrade betongen produceras till exempel i Peab dotterbolag Swerocks nya betongfabrik, som ligger ett stenkast från centrallagret. I betongen som produceras i betongfabriken kommer 96,8 procent av råmaterialet från närområdet. Att en stor andel av underentreprenörerna och leverantörerna bor i Skaraborg bidrar till att lokalsamhället gynnas samtidigt som transporterna och resor till projektet minskar.

– Samhällsengagemang är viktigt för oss och därför gör vi så mycket vi kan lokalt. Samtidigt kan vi spara in på transporter, vilket bidrar till klimatet, säger Fredrik Gustafsson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]