[ Annons ]

För en miljon kronor kan du antingen köpa en rymlig tiorummare i den kommun där bostadsrätterna är som billigast, eller en etta med kokvrå där kvadratmeterpriset är som högst. Det visar en sammanställning från Svensk Fastighetsförmedling.
Publicerat 25 november, 2013

Så många kvadrat får du för en miljon

För en miljon kronor kan du antingen köpa en rymlig tiorummare i den kommun där bostadsrätterna är som billigast, eller en etta med kokvrå där kvadratmeterpriset är som högst. Det visar en sammanställning från Svensk Fastighetsförmedling.

För 1 miljon kronor kan du antingen köpa en etta med kokvrå i Stockholm eller en rymlig tiorummare i Härnösand. Den norrländska kommunen toppar nämligen listan över de platser där svenskarna får mest kvadratmeter bostadsrätt för pengarna. I Härnösand får du hela 336 kvadratmeter för 1 miljon, till skillnad från i Stockholm där samma peng endast räcker till 20 kvadratmeter. Det visar en ny sammanställning från Svensk Fastighetsförmedling.

[ Annons ]

I sin kartläggning har Svensk Fastighetsförmedling sammanställt hur många kvadratmeter bostadsrätt man får för 1 miljon kronor runt om i landet. Kartläggningen är baserad på försäljningar inrapporterade till Svensk Mäklarstatistik under perioden januari 2013 till oktober 2013. För att säkerställa statistiken är endast kommuner där minst 100 bostadsrätter sålts med i sammanställningen.

Resultatet visar att det är i Härnösand man ska bo om man vill få mycket svängrum för slantarna. Där får man hela 336 kvadratmeter bostadsrätt för 1 miljon kronor, vilket innebär ett kvadratmeterpris på 2 979 kronor. Tvåa på listan kommer Lidköping där man får 207 luftiga kvadratmetrar för miljonen. Andra prisvärda bostadsrättskommuner är Oskarshamn, Boden och Sandviken. Där räcker 1 miljon kronor till mellan 196 och 186 kvadratmeter spatiöst boende.

I landets dyraste kommun, Stockholm, kommer man däremot inte långt med 1 miljon kronor. Här räcker miljonen endast till 20 kvadratmeter bostadsrätt. Det innebär att kvadratmeterpriset landar på 49 563 kronor. Även i kranskommunerna runt huvudstaden är kvadratmetrarna dyrköpta. Danderyd, Solna, Sundbyberg och Lidingö passar inte bostadsköpare som är ute efter många rum och stora sällskapsytor. I Danderyd räcker 1 miljon endast till 25 kvadratmeter, och de som vill ha en lägenhet i Solna får nöja sig med 26 kvadratmeter för miljonen.

– I vår kartläggning kan man se att det finns många kvadratmeter att tjäna om man vill bo i en mindre stad och pendla till arbetet i en större stad. Den fortsatta utbyggnaden av infrastruktur och kommunikationer kommer få allt större betydelse i valet av bostadsort, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

 

Här får du flest antal kvadratmeter för 1 miljon kronor

Härnösand: 336 kvadratmeter

Lidköping: 207 kvadratmeter

Oskarshamn: 196 kvadratmeter

Boden: 190 kvadratmeter

Sandviken: 186 kvadratmeter

Här får du minst antal kvadratmeter för 1 miljon kronor

Stockholm: 20 kvadratmeter

Danderyd: 25 kvadratmeter

Solna: 26 kvadratmeter

Sundbyberg: 26 kvadratmeter

Lidingö: 27 kvadratmeter

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]