[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 20 september, 2016

Så klarar du råttinvasionen

Stockholm har drabbats av råttinvasion. Värst är det på Östermalm. Här hittar du tips på vad du kan göra för att förebygga problem.

Anmälningarna om råttor i Stockholm har ökat med 30 procent det senaste året. Tommy Tuvunger, som är skadedjurssamordnare i Stockholms stad, berättar i Dagens Nyheter att situationen är värst på Karlaplan, i Humlegården och runt Tessinparken.

[ Annons ]

Orsaken är att det helt enkelt är svårt att få skadedjuren att äta av råttgiftet. Detta då det effektiva gift Stockholms stad tidigare använt tagit slut då tillverkaren valt att inte förnya licensen.

Tidigare sprutade giftet ned i råttgångarna med högt tryck. De renliga djuren slickade pälsen ren och dog. Nu används förgiftat bete i så kallade betesstationer. Kruxet är att det finns så mycket annat gott för råttorna att äta i stället.

– Vad skulle du själv välja om du vore råtta – en halväten varmkorv eller några förgiftade vetekorn? säger Tommy Tuvunger till DN.

Stockholm Stad jobbar nu på bred front för att komma tillrätta med problemet. I det arbetet läggs stor vikt vid samarbete med fastighetsägare.

Här är fyra goda råd för att förebygga råttor:

  1. Täta alla ingångar. En råtta behöver inte mer än tio millimeter för att ta sig in. Gå husesyn och försök hitta var de kan komma in i och ut ur fastigheten. Glöm inte gamla uttorkade golvbrunnar.
  2. Se över sophanteringen. Hur ser det egentligen ut i soprummet? Se till att kärlen inte blir överfyllda. Stängda lock minskar risken för råttbesök.
  3. Rensa upp utanför huset. Råttor har ofta sina bon i marken, gärna i skydd av buskar. Håll marken öppen längs med husväggarna och undvik klätterväxter.
  4. Mata inte fåglar eller andra djur utomhus

När råttorna väl flyttat in bör man snarast anlita professionell hjälp. Det är också viktigt att samverka med intilliggande fastigheter, annars flyttar råttorna bara mellan husen. Läs mer i foldern Effektiv råttbekämpning från Fastighetsägarna Stockholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]