I Almedalen diskuterades hur fastighetsbolag nu även ska ta ansvar för konsumtionsbaserade utsläpp. Katarina Skalare, hållbarhetschef på Heimstaden, förklarar vad det hela handlar om.
I våras publicerade den parlamentariska miljömålsberedningen sina förslag på mål för minskning av konsumtionsbaserade utsläpp. Tillsammans med Emma Nohrén, ordförande miljömålsberedningen, Emma Henriksson, hållbarhetschef Skandia Fastigheter och Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet Fastighetsägarna Sverige diskuterade Katarina Skalare, hållbarhetschef Heimstaden, vilken roll fastighetsägare kan och bör spela minskade utsläpp från hushållens konsumtion även blir en del av fastighetsbolagens ansvar.
Det hela lät ytterst komplicerat. Kan du kort och enkelt förklara vad detta egentligen handlar om?
– Dels handlar det om det om de konsumenter som bor i våra fastigheter, deras utsläpp och att skapa förutsättningar för dem att leva mer hållbart. Då kan det handla som sådant som hållbara mobilitetslösningar, att installera laddinfrastruktur, att säkerställa att det finns tillgång till kollektivtrafik. Det är också sådant som att skapa god avfallsortering så att man kan återvinna mer, exempelvis tyger. Ett annat område kana vara att främja delningsekonomi.
Det senare gav du exempel på hur ni redan gör, berätta.
– När man flyttar in hos oss så får de låna ett verktygskit så att de själva kan sätta upp gardinstänger och annat. De blir också erbjudna två timmar med vår vaktmästare som kan hjälpa till att borra upp saker. På så vis är det inte nödvändigt att alla ska behöva köpa en egen borrmaskin.
En fråga från publiken var om man inte borde göra gemensamma inköp av mat, då det ju är en stor miljöbelastning. Är det verkligen något ett fastighetsbolag ska lägga sig i?
– Jag är lite skeptisk till att vi skulle ta den rollen, vi har inte den kompetensen. Det är bättre att vi i våra fastigheter skapar förutsättningarna för våra hyresgäster att leva hållbart. Det vi kan göra, vilket vi också testar nu, är att ha kylboxar så att man enklare kan beställa hem mat och inte behöva ha egen bil. Där kan vi ha en roll att spela.
Men det låter som att det är relativt flytande vad som egentligen ska ingå i fastighetsägarens ansvar och vilka mål man egentligen ska jobba med?
– Det är det. Och ju längre bort från kärnan man kommer desto sämre blir vi på att leverera goda lösningar.
Ni har som fastighetsbolag slitit rejält för att komma tillrätta med er direkta klimatpåverkan. Blir det inte jobbigt med ytterligare ansvarsområde?
– Nej, vi har varit duktiga att utöver de egna utsläppen även påverka fjärrvärmeleverantörer och liknande.