Owiny Sigoma Band, ett av banden på the soundtrack of Skärholmen.
Publicerat 16 mars, 2017

Så här låter det i Skärholmen

Skärholmen Centrum har fått sitt eget köpcentrum-anpassade soundtrack. Spellistan har tagits fram utifrån den mest populära musiken närområdet.

Det är fastighetsägaren Grosvenor som velat ge Skärholmen en musikalisk identitet. Enligt Spotify-backade företaget Soundtrack Your Brand, som skapat soundtracket, är det marknadens första köpcentrum-anpassade spellistor. Företaget utgått från vilka spår som bör tilltala de olika besökarna mest vid olika tidpunkter.

[ Annons ]

– Målet med spellistorna är att spegla det som är Skärholmen, nämligen inkluderande. Vi har gått igenom lokala lyssningsdata från Spotify och funnit att områdets identitet är uttrycksfull, urban och spänner över flera kulturer. Det är ger en väldigt livfull och vibrerande miljö, säger Alf Tumble, Music Curator på Soundtrack Your Brand.

Bland artisterna finns bland annat den arabiske popartisten Humood Alkhudher, den kenyansk-brittiska elektrogruppen Owiny Sigoma Band och svenska Zara Larsson.

– Fram tills nu har de enskilda butikerna skapat sina egna spellistor för att matcha sina kunders smak, men det har saknats ett genomgående tema mellan butikerna och i de gemensamma utrymmena i centrumet. Genom att skapa en ljudmässig identitet kan vi ge besökarna en sömlös upplevelse i Skärholmen Centrum och skapa en mer trivsam upplevelse, säger Carl Strufve, Director Nordics, Grosvenor Europe.

I nästa steg tänker man göra det möjligt att anpassa spellistor i olika delar av köpcentrumet för att matcha olika aktiviteter. Bakgrundsmusiken har uppenbarligen utvecklats en del från det som förr kallades muzak, hissmusik eller skval. Musik som hade så dåligt rykte att en arg John Lennon i en låt riktad till Paul McCartney efter Beatles uppbrott sjöng ”The sound you make is muzak to my ears”.

Det gäller andra regler om man spelar musik från Spotify, eller någon annan streamingtjänst, i offentlig miljö än när du spelar Spotify privat. Precis som när du spelar musik från radio eller en CD så måste du också skaffa musiklicens från STIM och SAMI. I dag finns det en rad aktörer som servar företag och butiker med musikutbud och också löser den rent juridiska biten.

Här kan du höra hur det låter i Skärholmen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]