[ Annons ]

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att det finns skyddsutrustning som fungerar och följer gällande lag. Foto: Shutterstock
Publicerat 3 maj, 2022

Så har du koll på takets skyddsutrustning 

Att kontrollera att skyddsutrustningen på taken är på plats och fungerar är a och o för fastighetsägare, som har ansvaret för takets säkerhet. Här är bästa tipsen.  

Att arbeta på tak innebär alltid risker. Därför är det viktigt att taksäkerhetsanordningar som exempelvis takstegar, gångbryggor och nockräcken finns på plats och fungerar, annars är risken stor för olyckor. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att det finns skyddsutrustning som fungerar och följer gällande lag. Husets byggår, fasadhöjden och takets lutning är viktiga faktorer när det gäller utrustning för taksäkerhet. Här får du tips och råd om vilka säkerhetsanordningar de allra flesta familjehus bör ha:

1. Takfallsstegar för att ta sig upp på taket

För dem som ska ta sig upp på taket behövs säkerhetsutrustning, antingen används takfallsstegar på fasaden eller invändig uppstigning med taklucka. Om det är mer än 1,2 meters skillnad mellan vindsplan och taklucka är det önskvärt med fast eller fällbar stege.

2. Skyddsräcke runt takfönster och taklucka

Takfönster bör utrustas med ett skyddsräcke för att undvika att någon trampar genom fönstret. Även runt takluckan bör finnas ett skyddsräcke. Om avståndet mellan taklucka och gångbrygga är mer än en meter bör det finnas en takstege för att ta sig emellan.

3. Gångbryggor för förflyttning

Den som ska förflytta sig på taket ska ha tillgång till gångbryggor eller takstegar ner till ränna eller nedre takfall. Det bör finnas en gångbräda längs hela nocken. Gångbryggor fungerar också som fästanordning för säkerhetslinor.

4. Arbetsplattformar för att utföra jobb

Det ska finnas arbetsplattformar för att utföra jobb på taket på ställen som kräver regelbundet underhållsarbete, till exempel vid skorstenar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]