[ Annons ]

Solen strålade under Fastighetsägarnas mingel 2017 i Visbys botaniska trädgård. Foto: Maria Odeh
Publicerat 29 juni, 2018

Så går du rätt i Almedalen – en liten guide i djungeln

Det är nu exakt 50 år sedan Olof Palme stod på det omtalade lastbilsflaket i Almedalen och då satte det som är dagens Almedalsvecka – ett evenemang som trots många säkra uttalanden om ”att peaken är nådd” vuxit år efter år om man räknar i deltagare och programutbud. I år (i skrivandes stund) 4 183 evenemang med 7 372 deltagare.

Ämnet byggande och bostad må vara något som inte kommer att lyftas av partiledarna när de träder upp på Almedalsparkens scen, men som vanligt är utbudet i ämnet enormt – inalles 370 seminarier. Lägg de efter varandra och du får tillbringa 40 dagar på åhörarstolen.

[ Annons ]

Då har du också hört bostadsminister Peter Eriksson (15 gånger) Caroline Szyber (10 gånger) eller Lennart Weiss (9 gånger). Kanske inte så lockande även om man skarpt gillar nämnda personer. Du har dessutom också hört i princip samma saker sägas men i olika sammanhang och konstellationer.

Nu är det i sanningens namn i första hand inte innehållet i alla seminarier som är behållningen under Almedalsveckan, det mesta som sägs är inga nyheter och ståndpunkterna är väl kända. Den främsta drivkraften är att under tämligen lediga former befinna sig i Sveriges politiska epicentrum och stöta ihop med bekanta på seminarier, på mingel eller på gatan. Ett plus förstås om vädret är bra och någon har sett till att bord är bokade på Supper eller Surfers.

Men tillbaka till innehållet. Att döma av årets program är ett återkommande tema inbromsningen i byggandet av nya bostadsrätter som förstås sätter sin prägel på debatten och till det även insikten att man enbart kan lösa bostadsbristen med att bygga billigt. Gott om seminarier som vrider och vänder på de frågorna.

Är man inte road av politisk retorik och pajkastning är rådet att undvika seminarier med enbart företrädare för politiken, särskilt ett valår som detta när tonläget lär vara extra uppdrivet. Men partiernas bostadspolitiska talespersoner har förstås fullt upp och dyker upp i var och varannan panel, här funkar det bättre när politik och bransch ska mötas i något konstruktivt.

Det är ofta lockande att gå på seminarier med många personer i panelen, gärna kända namn. Ett grepp som onekligen drar folk, men när 6–7 personer ska dryfta något i en timme blir det för det mesta tidspress, korta oneliners och varken hackat eller malet. Besök gärna program med kanske bara två eller tre talare som i ett lugnare tempo och mer grundligt får penetrera ett ämne.

Till sist. Gå gärna utanför er bubbla och lyssna på något helt annat, kanske en föreläsning om religionsfrihet, fake news eller jämlik hälsa. Kanske är det den insikten som ger den största aha-upplevelsen under hela veckan.

Här är några av våra tips till fastighetsseminarier som kan bli spännande och där du garanterat inte behöver höra samma saker upprepas:

Måndag 2 juli

Bostadsbyggandet – hur påverkas svensk ekonomi och varför denna usla produktivitet?
10:00–11:00 Strandvägen, H515
Platsbeskrivning: BoKlok-huset

Jämfört med tillverkningsindustrin är produktivitetsutvecklingen i byggbranschen obefintlig eller till och med på avtagande. Det finns förstås konspiratoriska tankar om att byggbolagen inte ser något skäl till att bli effektivare och därmed sänka sina kostnader. Alltid intressant när en forskare, en myndighet och representanter för byggbranschen möts. Medverkande bland annat: Lars-Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia, Umeå universitet, Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier, Peter Fransson, avdelningschef, Boverket.

Var vill äldre bo – och hur påverkar det bostadsmarknaden?
11:00–11:45, Trädgården, Strandgatan 35 Arrangör: HSB

Äldres boende kommer att bli en allt hetare fråga. Här möjlighet att få veta vad de äldre själva betraktar som det bästa boendet och är en ökad rörlighet för äldre nyckeln till en bättre bostadsmarknad? Medverkande bland annat: Fredrik von Platen, sakkunnig i bostadsfrågor, SPF Seniorerna, Barbro Westerholm, riksdagsledamot, Liberalerna, Claudia Wörmann, boendeekonom, SBAB och Linn Matic, samhällspolitisk chef, HSB Riksförbund.

Från London till Stockholm – så gör vi Stockholm till Europas nya center för fintech
15:00–16:00,  Donners plats 2 Arrangör: Dagens industri, Nasdaq

Tips till fastighetsägare med kommersiella lokaler i Stockholm. London drabbas av Brexit och hur ska Stockholm bli ännu mer attraktivt för investeringar och startup –bolag inom Fintech och tech? En intressant panel, inte minst för att Fastighetstidningens ekonomikrönikör Anna Öster är med. Medverkande bland annat: Ann Grevelius, entreprenör och riskkapitalist, GP Bullhound, Anna Öster, chefsekonom, Länsförsäkringar, Lauri Rosendahl, vd, Nasdaq Nordic och Andreas Hatzigeorgiou, vd, Stockholms Handelskammare.

 

Tisdag 3 juli

Byggboom, krasch. Eller nya affärsmöjligheter?
10:00–10:45, Donners plats 6, Arrangör: Uppsala kommun

Här möts bransch och kommun (Uppsala) i förhoppningsvis en konstruktiv diskussion i ämnet avmattning i bostadssektorn. Hur kan en region bli attraktiv för långsiktiga bostadsinvesteringar? Vilka offentliga satsningar krävs för att öka investeringsviljan? Medverkande bland annat. Bengt Fardelius, affärschef, BoKlok, Cattis Carlén, affärsutvecklare, Riksbyggen, Stefan Sandberg, Vd, Uppsalahem och Erik Pelling, kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden, Uppsala kommun.

Spara eller slösa – Ska staten stötta bosparande? Hur får vi råd att bo?
14:30–15:30 Swedbankhuset, Volters gränd 8 Arrangör: Swedbank, HSB

Vad kan vi göra för att fler unga ska ha möjlighet att efterfråga en egen bostad? Bospar? Annat? I denna panel finns kanske förutsättningarna att reda ut hur man sänker trösklarna till bostadsmarknaden höjts ordentligt för unga hushåll. Medverkande bland annat: Anna Breman, Chefsekonom, Swedbank, Anders Lago, förbundsordförande, HSB, Johan Engström, vd, Fastighetsbyrån, Lena Micko, ordförande, SKL och Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna.

Fastighetsvärden för mångmiljardbelopp hotas av översvämning
09:00–10:00 Ocean Surveyor, fartyg, Kajplats 1 Arrangör:SGU, Lantmäteriet, Sjöfartsverket

Räntehöjningar och amorteringskrav i alla ära, men det största hotet för såväl samhället som fastighetssektorn är klimatförändringarna. Vad händer om den genomsnittliga havsnivån höjs med en meter? Medverkande bland annat: Lena Söderberg, generaldirektör, SGU, Susanne Ås Sivborg, generaldirektör, Lantmäteriet, Lena Sommerstad, Landshövding, Länsstyrelsen i Halland, Åsa Sjöström, enhetschef, SMHI, Andreas Schönström, kommunalråd, Malmö stad.

Super Tuesday – om bostadsbristens lösningar
20:00–22:00, Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6 Arrangör: Veidekke Sverige

Det är gott om bostadspolitiska debatter och är man inte specialintresserad av politisk retorik är vårt råd att undvika Men Veidekkes Super Tuesday- batalj har säkert ett underhållningsvärde. På kvällstid och med Özz Nûjen och Alexandra Pascalidou som debattledare är det blått lag mot rött lag i fyra ronder. Domare Lennart Weiss och Linda Jonsson. Medverkande bland annat: Emma Hult, bostadspolitisk talesperson, MP, Sofia Fölster, vice ordförande, MUF, Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen, Jerker Söderlind, vd Stadsliv AB, Emma Jonsteg, vd, Utopia arkitekter, Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, KD.

 

Torsdag 5 juli

Varför är inte bostadsfrågan en valvinnare och vem tar ansvar för att folk har tak över huvudet?
10:00–11:00, BoKlok-huset, Strandvägen, H515

En diskussion om varför bostadsfrågan inte är en valvinnare trots att den är avgörande för både välfärden och tillväxten. Har förutsättningar till att bli det mest intressanta ideologiska mötet i ämnet bostäder. Medverkande bland annat: Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro, Andreas Bergström, vice vd, Fores och Sandro Scocco, chefsekonom, Arena idé.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]