Det lär vara kärvt läge för bostadsinvesteringar även efter årsskiftet. Men Ingela Lindh hoppas att parterna på hyresmarknaden, och så även regeringen, ska ta ett par steg för att åtminstone förbättra förutsättningarna något.
Efter att styrräntan höjts åtta gånger under 18 månader befinner vi oss nu troligen nära, eller på toppen av räntebanan för den här gången – när Riksbanken nu pausar räntehöjningarna. Men effekterna av den höga inflationen kommer vi att få leva med under lång tid. Det gäller inte minst för alla fastighetsföretagare.
På bara ett år har vi som bransch fått se finansieringskostnaderna stiga med över 50 procent och på två år med närmare 150 procent enligt Fastighetsförvaltningsindex som SCB tar fram på uppdrag av Fastighetsägarna. Lägg därtill kraftigt stigande drift- och underhållskostnader och fortsatta prishöjningar på el, värme och vatten, och det blir tydligt att redan ansträngda marginaler kommer fortsätta att pressas.
Men allra mest syns det kärva läget på bostadsinvesteringarna. Redan i våras tvärnitade bostadsbyggandet, och faller i år med över 60 procent. 2024 ser inte bättre ut. Vi står inför en nedfrysning av bostadsbyggandet, som vi inte sett sedan 90-tals-krisen, när de ekonomiska förutsättningarna att investera i nyproduktion inte längre finns kvar.
Men det finns också möjlighet att under 2024 ta steg mot bättre förutsättningar. Ett första sådant är att alla parter på hyresmarknaden följer den gemensamma modellen för hyresförhandlingarna som vi kom överens om med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta i september i år. Modellen ger en struktur för vilka faktorer som ska ligga till grund för hyresutvecklingen och är nödvändig för att det ska vara möjligt att bedriva långsiktigt fastighetsföretagande.
Vi står inför en nedfrysning av bostadsbyggandet, som vi inte sett sedan 90-tals-krisen.
Regeringen behöver påskynda arbetet med att se över systemet med presumtionshyror. Hovrättsdomen som införde ett tak för hyresutvecklingen för nybyggda hyresrätter med presumtionshyror på halva den årliga hyreshöjningen måste bort. Men regeringen behöver också återkomma med förslag för att utveckla hyrorna vid nyproduktion. I dag är den ekonomiska osäkerheten för stor för fastighetsägare och investeringarna uteblir.
En ytterligare nödvändig åtgärd är att förenkla möjligheterna för fastighetsföretagande. Regeringen behöver ta till sig vår kritik mot förslaget om en återinförd och skärpt förvärvslag, och förslaget om att återinföra förköpslagen. Det kommer att påverka alla fastighetsägare som köper eller säljer fastigheter och inte bara leda till längre ledtider och ökad ekonomisk osäkerhet för fastighetsägare, utan framför allt till minskade investeringar i hyresrätter och lokaler.
För särskilt i en fallande konjunktur är varje ökad kostnad och längre ledtider hinder för fler investeringar. Försämrade villkor och ökad ekonomisk risk påverkar samtliga fastighets- och byggaktörer på bostads- och lokalmarknaden negativt. Det vore mycket olyckligt för bostadsmarknaden, för arbetsmarknaden och för Sveriges tillväxt. Vi har möjlighet att under nästa år ta steg mot bättre förutsättningar för ökade fastighetsinvesteringar. Den möjligheten måste regeringen ta.
Ingela Lindh,
ordförande Fastighetsägarna Sverige