[ Annons ]

Taksäkerhetsutrustningen bör kontrolleras regelbundet, gärna varje år. Foto: Shutterstock
Publicerat 3 maj, 2022

Så förbereder du ditt tak inför vintern

Att se till att taket är säkert i vinter är viktigt för fastighetsägare. Utrustningen ska kontrolleras varje år och uppgraderas vid takrenoveringar. Här är bästa tipsen.  

Taket är en viktig arbetsplats för många yrkesgrupper, som sotare, snöskottare och tekniker. Risken för olyckor är överhängande om inte fastighetsägaren ser till att hålla taket säkert. Fastighetsägaren bör tänka på allt ifrån att utrustningen ska kontrolleras vare år till att välja hållbara material när ny säkerhetsutrustning installeras. Genom att planera och ha god framförhållning i säkerhetsarbetet kan kostnaderna hållas nere samtidigt som arbetsmiljön blir bättre för de som jobbar på taket. Här är fem tips och råd på hur du håller taket säkert:

1. Kontrollera utrustningen varje år

Taksäkerhetsanordningar ska finnas för att ta sig upp, förflytta sig och arbeta på taket. Taksäkerhetsutrustningen bör kontrolleras regelbundet, gärna varje år. Arbetet börjar redan inne på vinden, där fastighetsägare exempelvis själv kan undersöka att stege, belysning och taklucka är i gott skick.

2. Anlita godkänd besiktningsman minst var femte år

Utrustningen bör kontrolleras minst var femte år av en godkänd takbesiktningsman. Vissa saker, som till exempel att infästningen av skruvar rostar på gamla tak, kan vara svårt att se för den som inte är expert.

3. Framförhållning ger lägre kostnader och bättre arbetsmiljö

Det är oftast dyrare att göra en akut åtgärd, när till exempel snöskottaren inte vill beträda taket, än att göra en planerad uppgradering. Fastighetsägare som har god framförhållning kan därför hålla kostnader nere, samtidigt som arbetsmiljön blir bättre för de som jobbar på taken.

4. Uppgradera taksäkerheten vid andra takarbeten

Även om lagstiftningen inte kräver att fastighetsägare uppgraderar taksäkerheten när det kommer nya skärpta krav kan det vara en god idé att passa på att göra uppgraderingar när man ändå gör andra takarbeten.

Bygglovspliktiga ombyggnader utgör ett undantag och vid dessa måste utrustningen uppgraderas till gällande lagstiftning.

5. Hållbart med varmförzinkat stål

När ny säkerhetsutrustning installeras används oftast hållbart, varmförzinkat stål. Här är underhållsbehovet oftast litet, men det är viktigt att kontrollera noga att monteringen sker korrekt. I så fall slipper du problem under många år framöver.

Läs mer

Läs mer om hur du upphandlar takarbeten.

Läs mer om taksäkerhetsutrustning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]