[ Annons ]

Studentbostäderna på Fysikgränd i Umeå ingår i Bostadens bestånd. Foto: Bostaden.
Publicerat 14 januari, 2021

Så fick Bostaden ordning på kontrakten

Ett hemligt arbetssätt minskade antalet studentbostäder som hyrs ut på felaktiga grunder i Umeå. Allmännyttiga Bostaden återtog hela 259 hyreskontrakt under 2020.

Det allmännyttiga bolaget Bostaden i Umeå har under drygt ett år satsat på att få ordning på den olovliga uthyrningen av studentbostäder. Studentprövningar, vilka säkerställer att de som bor i lägenheten faktiskt studerar, och utredningar resulterade 259 återtagna hyreskontrakt. Man är dock noga med att påpeka att man har haft överseende i den rådande pandemin och inte sagt upp kontrakt på grund av exempelvis inställda kurser, så länge de boende kunnat visa upp studieintyg. Kommunikatör Anna Wiberg vill dock inte avslöja vad det nya arbetssättet egentligen går ut på.

– Vi har anställt en jurist som jobbar med det här på heltid, men själva arbetssättet vill vi inte riktigt gå in på. Det är ju delvis därför vi har lyckats så bra, säger hon.

[ Annons ]

Bostaden menar att deras satsning mot olovlig andrahandsuthyrning och andra oriktiga hyresförhållanden bidrar till en bättre bostadsmarknad. 

– Det här är ett allvarligt problem för en fungerande hyresmarknad och för våra hyresgäster handlar det om trygghet. De ska veta vilka grannar de har och som hyresvärd vill vi också veta vem som bor i lägenheterna. Det är betydelsefullt för oss och bra för Umeå, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

Lagstiftningen om otillåten andrahandsuthyrning skärptes den 1 oktober 2019, och gav fastighetsägare större möjligheter att säga upp någon som hyr ut olovligt. Det är även brottsligt både för den som köper och säljer hyreskontrakt, samt för den som tar ut överhyra.

– Tack vare att satsningen gett så bra resultat fortsätter vi med vårt nya arbetssätt. Möjligheten att få tillgång till ett förstahandshyresavtal ökar genom satsningen. Det finns fortfarande ett mörkertal och vi vill göra allt vi kan för att bidra till en fungerande bostadsmarknad, säger Anders Hugosson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]