Även i år kommer många bostadsrättsföreningars årsstämmor hållas på distans. Kanske med hjälp av de digitala verktyg som numera finns på marknaden.
I fjol ledde pandemin till att många årsstämmor hölls i digital-, post- eller hybridform, där det sistnämnda betyder att den både har fysiska deltagare och deltagare som medverkar på distans. Som coronaläget ser ut nu lär det upprepas även i år. Det är en hel del att hålla koll på.
– Mitt intryck av fjolårets distansstämmor är att det gick bra för många föreningar, men en del hade besvär med poströstningen eller behövde lägga mycket av mötestiden på teknikstrul, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna.
För en större förening kan det kanske vara intressant att titta på de digitala hjälpmedel som utvecklats under pandemiåret. Några exempel är Trippus, Scribe, Percap och Poströsta.se.
De kan exempelvis ge stöd för att genomföra omröstningar med juridiskt säkerställda identiteter, exempelvis genom legitimering med mobilt Bankid. Det varierar om programmen har inbyggda ljud- och videospelare eller om de ska kombineras med en annan mjukvara som exempelvis Zoom eller Google meet. Percap har valt det senare.
– Vi tycker det är bättre att lämna videon och ljudet till bolagen som är världsledande inom detta, och där många dessutom hunnit vänja sig vid gränssnitten. Så med Percap loggar man in och röstar via mobiltelefonerna medan själva samtalen går över till exempel Teams, säger Percaps grundare Fredrik Andersson.
Läs också Fastighetstidningens mer fullödiga råd från Johan Kleveland om digitala stämmor.
TRE KORTA RÅD PÅ VÄGEN
• Se till att medlemmarna i god tid får information hur de ska göra för att logga in till stämman och hur det hela kommer gå till.
• I små föreningar kan det räcka med att identifiera medlemmarna via påslagna webbkameror, men i större föreningar kan det behövas att deltagarna legitimerar sig exempelvis med mobilt BankID.
• Var väl förberedd. Vid en digital stämma behöver man vara ännu mer uppmärksam på frågor och beslutspunkter.