Foto: OVG Real Estate
Publicerat 25 augusti, 2017

Så byggdes världens smartaste hus

”Smart buildings” var temat när Nuuka Solutions bjöd in Erik Ubels för att föreläsa och diskutera morgondagens fastighetsutveckling. Han är mannen bakom the Edge – världens kanske smartaste byggnad, och hans budskap var tydligt: framtidens byggnader måste fokusera på människor.

Erik Ubels är inte arkitekt. Han var i över 20 år anställd som bland annat IT- och Arbetsplatschef på redovisningsbyrån Deloitte. När byråns holländska filial beslutade att bygga och flytta till nya lokaler så var det likväl han som fick det yttersta ansvaret att ro det hela i hamn. För projektet kontrakterades OVG Real Estate som fastighetsutvecklare. Resultatet blev en av världens smartaste byggnader. Och den i särklass mest hållbara.

[ Annons ]

– Vi fick slåss för allt. Vi vägrade att kompromissa för kostnader. Vi kan inte bygga byggnader som håller i 40 år längre. Du måste bygga i moduler där varje del, eller till och byggnaden i sin helhet, kan flyttas eller bytas ut, säger Erik Ubels under fastighetsteknikföretaget Nuuka Solutions seminarium den 24 augusti i Stockholm.

Den 40 000 kvadratmeter stora kontorsbyggnaden, ”The Edge”, ligger i det rappt expanderande företagsdistriktet Zuidas mellan floderna Amstel och Schinkel i södra Amsterdam. Byggnaden tilldelades ett hållbarhetsresultat på 98,4% enligt Breeams bedömningsmall – den högsta någonsin. Erik tog efter succén sedan klivet från kravställare till leverantör, när han 2016 rekryterades som Utvecklingschef till just OVG Real Estate.

– ”The Edge” producerar mer elektricitet än den förbrukar. Byggnaden samlar in och nyttjar regnvatten åt att spola toaletterna och bevattnar byggnadens växtterrasser. Luftfuktighet, temperatur och ljus justeras automatiskt för att skapa ett optimalt arbetsklimat. Och det är människan som måste ligga i fokus, menar Erik Ubels.

Ett hus som vet var du bor och vilken bil du kör. The Edge är inte en vanlig kontorsbyggnad. Alla som jobbar här är sammankopplade med huset genom en app. Foto: Ronald Tinneman

– Vi måste fokusera på människorna som jobbar i byggnaden. Deras välmående är vår högsta prioritet. Temperaturen och luftfuktigheten är det absolut viktigaste. Ljuset är det näst viktigaste. Människor vill ha dagsljus.

I kontoret är allt, från kaffekokare till hissar, uppkopplat till internet. All belysning drivs över eternätet. Med 28 000 sensorer som mäter det mesta samlas all information som i slutändan gör byggnaden ”smart”.

– Allt handlar om sensorerna och allt handlar om den data vi kan samla in. Vi samlar in och sparar allt. Om vi inte behöver all data kan vi slänga den senare, men det är mycket bättre än att inte ha den när du inser att du vill ha den.

Nyttan av ”mass data” sträcker sig längre än att minnas vilken sorts kaffe du föredrar. Det finns även direkt ekonomisk nytta att hämta.

– Om du ska omförhandla med leverantörer, vill du ha all data så du kan fatta rätt beslut.

”Nyckeln är att inte bara digitalisera byggnaden, utan hela processen”, menar Erik Ubels. Foto: Robin Bratt

Och resultaten blir en effektivare och mer hållbar byggnad.

– Vi märkte att vi hade mindre människor i byggnaden på onsdagar. Varför inte stänga av hela våningar av fastigheten? Du minskar elförbrukningen och våningarna som inte nyttjas behöver ej städas för dagen.

De anställda kan från mobilen hitta parkeringsplatser, tillgängliga skrivbord, boka mötesrum eller kollegor samt justera temperatur och ljus vart helst de arbetar i byggnaden – total digitalisering.

– Vi har en app som gäller för alla och som gör allting. Det funkar inte om det första du måste göra när du kommer till kontoret är att installera 20 olika appar. Nyckeln är att inte bara digitalisera byggnaden, utan hela processen.

Och Erik Ubels är helt övertygad om att deras modell är framtiden.

– Även om vi säljer byggnaden, så vill vi fortsatt stå för underhållet. Vi måste ha allt från start-ups, medelstora och stora företag. Ingen ensam aktör får leasa hela lokalen. Det finns inga privata kafeterior eller egna konferensrum. Det exkluderar många företag, men det är det enda sättet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]