Sommaren 2020 flyttar de första hyresgästerna in i Sthlm 01. Totalt beräknas närmare 2 000 personer ha sin arbetsplats på någon av de 27 våningarna.
1. All logistik med hissar, ventilation etc är samlad i den ”mörka zonen”, alltså kärnan i betong i mitten av byggnaden.
2. Spetsen på det översta våningsplanet sticker ut 7,4 meter längre än bottenvåningen.
3. Från marken är det lätt att få intryck av att det 102 meter höga huset är vridet. Det är en synvilla som uppstår då varje våningsplan blir 30 centimeter bredare än det under. Placeringen av fönster och fasadelement i ett rutmönster förstärker det intrycket.
4. Det finns friskluftsintag på tre ställen i fasaden. I en så hög byggnad skulle det bli för stort tryckfall om all luft togs in på ett enda ställe.
5. Lokalerna får in mycket dagsljus. Trots att det bara är 40 procent fönster. Det gör att det behövs betydligt mycket mindre solavskärmning och därmed blir det lägre energiförbrukning.
6. Längst upp kommer krögaren Niklas Ahlbom att öppna restaurang och takbar. Den spets i den treuddade stjärnan som pekar utåt Årstaviken med västersol kommer att bli uteterrass med öppet tak.
7. Sju hissar tar resenären från toppen till botten av byggnaden på cirka 30 sekunder. Alternativet är att ta de 543 trappstegen.
8. 51 spännkablar sammansatta i knippen av 15,7 mm tjocka stållinor med totalt 25 tons spännkraft placerade i kärnan säkrar byggnaden mot vindlaster.
9. Fasaden består av 1 852 fasadelement färgade i tre färgfamiljer med tre nyanser i varje familj.
10. Våning 6 till 10 kommer att hyras av coworkingaktören Spaces. Tanken är att även de andra hyresgästerna i huset ska kunna utnyttja det som en resurs.
11. Station Gullmarsplan kommer, i och med den nya tunnelbane-sträckningen, att få en ny uppgång precis intill skrapan.
12. Bottenplattan förankras med 128 stålkablar uppbyggda av 2 304 stållinor som överför en spänning av 42 ton. Det gick åt 8,2 kilometer stålpålar för att grundlägga byggnaden på berget.
Skyskrapan Sthlm 01 är byggd i form av en treudd med nyansskillnad i färgerna längs hela fasaden vilket gör att man upplever byggnaden i olika perspektiv från olika håll. Det är en utformning Skanska Fastigheter och arkitektbyrån Sauerbruch Hutton hoppas ska bidra till att skrapan ska uppfattas som ett landmärke och entré till Södermalm.
I sin marknadsföring vänder sig Skanska särskilt till kreativa branscher som tech, spel, reklam och media. Hittills har Skanska hyrt ut 9?000 kvm i det nya landmärket.
För övrigt anser Fastighetstidningen att byggnaden, som är precertifierad med LEED Platinum, ska kallas Gullmarsskrapan.
Fastighetsägare: Fastigheter Stockholm
Arkitektbyrå: Sauerbruch Hutton med BAU
Storlek: 26 000 kvm