[ Annons ]

Östhammar kommun är bäst i landet på att tillgodose fysisk tillgänglighet för sina invånare och besökare. Det visar en undersökning från Myndigheten för delaktighet. Sämst bland deltagarna är Gullspångs kommun. Se hela listan här.
Publicerat 20 maj, 2015

Så bra är kommunerna på fysisk tillgänglighet

Östhammar kommun är bäst i landet på att tillgodose fysisk tillgänglighet för sina invånare och besökare. Det visar en undersökning från Myndigheten för delaktighet. Sämst bland deltagarna är Gullspångs kommun. Se hela listan här.

[ Annons ]

Luleå kommun är näst bäst i Sverige på fysisk tillgänglighet. Här berättar representanter från kommunen hur de organiserat sitt arbete med tillgänglighet och delaktighet. Filmen kommer från Myndigheten för delaktighet.

Robert Fredriksson är byggnadsinspektör i Luleå, som är näst bästa kommunen i Sverige på att tillgodose fysisk tillgänglighet.  I höstas var han med och tog fram en ny riktlinje för markupplåtelse tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen i kommunen.

– Vi trycker hårt på tillgänglighetsfrågorna och kräver av dem som ska driva en uteservering att de ritar upp serveringen med bordsplacering, stolar, parasoll och med allt som ska finnas, för att försöka ledsaga dem till en bättre fysisk tillgänglighet.

Samarbetet med restauratörerna har hittills fungerat bra. På en av stadens uteserveringar har de tidigare borden som satt fast med bänkar bytts ut till mer anpassade bord, så att en person i rullstol enkelt kan få plats på serveringen.

– Det är frukten av att vi har samarbetat med dem som ska driva uteserveringen, säger Robert Fredriksson.

Kommunerna har ett stort ansvar i att öka tillgängligheten, både i egna verksamheter samt att genom plan- och byggprocessen säkerställa tillgängligheten vid byggnation. I sammanställningen från Myndigheten för delaktighet rangordnas kommunernas tillgänglighetsarbete utifrån en omfattande enkätundersökning.

Ett antal mätindikatorer poängsattes mellan 0-3 beroende på kommunens svar. Indikatorerna omfattade bland annat tillsyn enligt PBL, kravställning vid upphandling av verksamheter, och fysisk tillgänglighet av kommunhusen.

Bäst i rankningen är Östhammars kommun som fick 92 procent av årets möjliga poäng. På andra och tredje plats följer Luleå och Borås med 90 respektive 82 procent. Sämst bland de 191 kommuner som deltagit i undersökningen är Gullspångs kommun som endast uppnår 2 procent av maxpoängen.

Kommuner med högst procent av maxpoängen för fysisk tillgänglighet:

Östhammars kommun 92%

Luleå kommun 90%

Borås stad 89%

Östra Göinge kommun 83%

Trollhättans stad 82%

Gislaveds kommun 78%

Karlskoga kommun 78%

Linköpings kommun 77%

Umeå kommun 77%

Lunds kommun 76%

 

Kommuner med lägst poäng:

Ydre kommun 17%

Åmåls kommun 17%

Jokkmokks kommun 16%

Vännäs kommun 15%

Flens kommun 14%

Ljusnarsbergs kommun 13%

Danderyds kommun 12%

Ludvika kommun 9%

Dorotea kommun 8%

Gullspångs kommun 2%

Se resultatet från samtliga kommuner som deltog i undersökningen här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]