[ Annons ]

Illustration: 3XN Arkitekter
Publicerat 8 mars, 2022

Så blir nya högskolan i Slakthusområdet

Danska 3XN Arkitekter vann tävlingen att rita Stockholms konstnärliga högskola som ska flytta samman sina olika verksamheter till Slakthusområdet som nu börjar ta form i södra Stockholm.

Exakt hur den nya högskolan i Slakthusområdet kommer att se ut är inte helt klart. Det vinnande förslaget från danska 3XN Arkitekter ska nu vidareutvecklas inom ramen för pågående detaljplanearbete.

Det var i mars 2021 som Atrium Ljungberg och SKH inledde ett samarbete med sikte på en flytt av högskolans samtliga verksamheter till Slakthusområdet. Tillsammans med Stockholms stad utlystes en arkitekttävling för gestaltningen av byggnaden som kommer att omfatta cirka 30 000 kvadratmeter.

[ Annons ]

– Vi är mycket glada över det förslag som vann vår arkitekttävling, det ger oss mycket goda förutsättningar när det gäller vår planerade samlokalisering. I Slakthusområdet finns helt nya möjligheter att vara en del av staden och locka allmänheten att ta del av studentföreställningar och forskningspresentationer. Vi kommer också att erbjuda möjligheter till samarbeten med andra kulturaktörer i våra nya, fina lokaler, säger Paula Crabtree, rektor för Stockholms konstnärliga högskola i ett pressmeddelande.

SKH bedriver forskning och utbildning inom bland annat film, media, dans, opera, cirkus och skådespeleri och arrangerar årligen fler än 350 publika evenemang i form av studentföreställningar, publika föreläsningar och forskningsseminarier. Högskolan har cirka 500 studenter och 250 medarbetare. Idag är högskolan spridd på fem olika platser i Stockholm. Med den nya byggnaden, som beräknas stå klar 2028, samlas hela verksamheten under ett och samma tak.

– Vi ser verkligen fram emot dagen då SKH slår upp dörrarna här i Slakthusområdet. SKH:s verksamhet är helt i linje med vår vision om Slakthusområdet som Stockholms nya mötesplats för mat, kultur och upplevelser. Efter en gedigen arkitekttävling ser vi nu fram emot att utveckla förslaget tillsammans med 3XN Arkitekter, staden och SKH, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

Gestaltningsförslaget kommer nu att vidareutvecklas inför samråd som äger rum i maj. Därefter ska detaljplanen genomgå granskning innan den kan antas och vinna laga kraft.

– Kulturen är en viktig del i allt det som gör Stockholm så fantastiskt. Därför känns det glädjande att alla verksamheter för Stockholms konstnärliga högskola nu samlas under ett och samma tak. Högskolan blir en viktig pusselbit i utvecklingen av Slakthusområdet i Söderstaden som en levande mötesplats, med kultur, liv och upplevelser för både de som studerar, undervisar och forskar på skolan, men också för området och alla som kommer ta del av deras olika evenemang, säger Anna König-Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]