[ Annons ]

Klara City View sett från Klara Sjö. Illustration: Dorte Mandrup
Publicerat 30 maj, 2023

Så blir ”näst sista bygget” i city

Nu är det en brusande trafikpark. Men när överdäckningen är klar ska Humlegården Fastigheter bygga kontor i ett av Stockholms mest centrala lägen.

Det är Stockholms citys näst sista lediga tomt (den allra sista tomten ligger i Järnvägsparken vid Centralen) och sedan 2021 har det varit klart att Humlegården Fastigheter ska bebygga platsen. Nu är det även beslutat hur den stora kontorsfastighet ska se ut. Det blir det danska arkitektkontoret Dorte Mandrup som ritar fastigheten 200 meter från Centralen.

Med rundade former, smala fronter i norr och söder, entré mot Klarabergsviadukten och en öppen bottenvåningen med plats för butiker och restauranger ska byggnaden bidra till stadsliv och ökad trygghet i kvarteret

[ Annons ]

Den nya bebyggelsen möjliggörs genom att Stockholms stad däckar över delar av Klarastrandsleden. I samband med det rustas strandpromenaden längs med Klara Sjö rustas upp och blir tillgänglig för gående, även ett mindre torg skapas strax norr om Stadshusbron.

– Det är glädjande att arbetet med denna centrala plats i staden nu går in i nästa skede. Det är en väl synlig plats mitt i Stockholms kärna vilket ställer höga krav på kvalitet och utformning. Förslaget innehåller bra förslag som innebär levande bottenvåningar, ökad trygghet och mer folkliv, säger Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd, Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Hela området kommer att genomgå stora förändringar. Jernhusen, som äger det mesta i centralstationsområdet, har påbörjat ett omfattande stadsutvecklingsarbete. Överdäckning av Klarastrandsleden beräknas starta i slutet av 2027 och preliminär byggstart för byggnaden äger rum under 2029.

– Vår ambition är att skapa en plats som är levande och tillgänglig på ett sätt som skapar värde för såväl stockholmare som besökare. Vi ser fram emot att få fortsätta arbetet tillsammans med Stockholms stad och Dorte Mandrup. Förslaget är en byggnad med stark identitet och hög arkitektonisk verkshöjd, som bygger på en stor förståelse för vad som är viktigt i miljöer där människor vill mötas, arbeta och leva. Här stärks kontakten med vattnet och det skapas offentliga rum i ett attraktivt läge med bottenvåningar som möter Humlegårdens ambition för framtidens arbetsplatser och hållbart byggande, säger Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef på Humlegården Fastigheter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]